Potrivit statisticilor oficiale, exporturile romanesti de produse accizabile (intre care ponderea covarsitoare o detin cele petroliere) insumeaza, in sezonul rece, peste 223 milioane de euro pe luna. Cantitatea reprezinta, lunar, intre 10% si 13% din
Potrivit statisticilor oficiale, exporturile romanesti de produse accizabile (intre care ponderea covarsitoare o detin cele petroliere) insumeaza, in sezonul rece, peste 223 milioane de euro pe luna. Cantitatea reprezinta, lunar, intre 10% si 13% din totalul livrarilor externe. Ceea ce inseamna ca, in fiecare zi normala din lunile de iarna, Romania exporta astfel de produse in valoare de cel putin sapte milioane de euro. Acesta este, de altfel, echivalentul pierderilor zilnice suferite de exportatori, din cauzele descrise mai sus. In primele 11 luni din anul trecut, exporturile de produse accizabile au insumat peste doua miliarde de euro, acestea detinand o pondere de aproape 0,6% din PIB-ul Romaniei estimat pentru 2006.
Din cauza lipsei acestor documente, companiile petroliere inregistreaza pierderi de milioane de dolari pe zi. Reprezentantii rafinariei Steaua Romana ne-au declarat ca toate exporturile de parafina care ar fi trebuit efectuate in prima jumatate a lunii ianuarie au fost blocate pe relatia cu Bulgaria. "DAI-urile pentru livrarile intracomunitare trebuie refacute dupa noua legislatie, insa cele noi nu sunt tiparite, nu au fost emise pana acum. Noua ni s-a spus ca, pana la emiterea celor noi, putem merge si pe vechea procedura. Unele state accepta acest lucru, altele, nu. In Bulgaria, de exemplu, nu pot sa livrez marfa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.