datei de 15 ianuarie, iar publicul va avea acces la ele cel putin o luna si jumatate, dupa cum ne-a declarat Paul Damian, directorul adjunct al MNIR.
O delegatie romana formata din reprezentanti ai mai multor institutii, printre care Mi
datei de 15 ianuarie, iar publicul va avea acces la ele cel putin o luna si jumatate, dupa cum ne-a declarat Paul Damian, directorul adjunct al MNIR.
O delegatie romana formata din reprezentanti ai mai multor institutii, printre care Ministerul Culturii si Cultelor si Politia Romana, a adus in tara cele patru bratari dacice, preluate de la politia germana. Au fost aratate, pentru prima oara in public, luni seara, la Parchetul Instantei Supreme. In prezent, se gasesc in depozitul tezaurului Muzeului National de Istorie, la care au acces doar doua persoane, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa fie expuse vizitatorilor. In acest sens, s-au luat "masuri exceptionale" de paza, suplimentandu-se numarul jandarmilor, ne-a declarat Paul Damian, directorul adjunct al MNIR. Cele patru bratari dacice, obiecte de patrimoniu national, care apartin epocii geto-dacice clasice (secolele II i Hr-I d.Hr.) si care se presupune ca ar fi apartinut unor conducatori politici ai geto-dacilor, fac parte dintr-un numar de 27 piese din aur, dintr-un total de 822 de obiecte descoperite in spatiul locuit de geto-daci.
Alte doua bratari, localizate
In septembrie 2006 a fost descoperita o alta bratara dacica din aur la unul dintre standurile Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris, fiind confiscata de statul francez. "Cea de-a cincea bratara este inca in Franta si ar trebui expertizata in jurul datei de 15 ianuarie, dupa care judecatorii trebuie sa ia o decizie in privinta repatrierii ei. Bratara a facut obiectul unei incercari de vanzare din partea unor comercianti. Ea va fi inapoiata statului roman fara rascumparare", ne-a spus Virgil Nitulescu, secretar general in Ministerul Culturii si Cultelor. Acesta a precizat ca "exista indicii cu privire la localizarea altor doua bratari". Virgil Nitulescu a declarat pentru Adevarul ca bratarile, descoperite in 2001, "au facut obiectul unei comenzi venite din afara granitelor tarii si au fost traficate prin Serbia. Trebuie sa spun foarte clar ca ele nu au fost descoperite intamplator. S-au utilizat mijloace de detectare a metalului si s-a stiut, asadar, unde sa se sape. S-a avut, din start, intentia clara de a se sustrage aceste obiecte. Este vorba despre un grup mafiot mare, organizat. Sunt implicate zeci de persoane in acest jaf".
Cercetarile au cuprins 15 state
Secretarul general al MCC a subliniat ca cercetarile efectuate de Romania, prin intermediul Parchetului si al politiei, s-au intins pe terioriul a 15 tari din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Virgil Nitulescu a mentionat ca cele patru bratari au fost recuperate cu suma de 980.000 lei (suma initiala platita de fostul proprietar) de la un "colectionar" din SUA. "Nu avem dovada ca este colectionar", ne-a spus Nitulescu. "Nu s-a putut face o evaluare in bani a acestor obiecte. Trebuie sa spun ca cele patru bratari, care au fost aduse ieri in Romania, sunt primele care ajung intr-un muzeu. Celelalte se afla in maini private. Niciuna dintre ele nu a fost evaluata de un profesionist. Ele au facut obiectul unor tranzactii evident pe sub mana. Nu s-a stiut ca in civilizatia dacica exista bratari din aur. Acestea sunt primele din acest metal pretios, descoperite pana acum la noi, motiv pentru care ele pot schimba cu totul perceptia pe care o au cercetatorii asupra civilizatiei dacice". Se speculeaza ca o singura bratara ar valora 1.500.000 de euro. "Inca nu s-a facut o evaluare. Expertiza se va face cat de curand si va fi una stiintifica, cu privire la calitatea aurului, provenienta lui, dupa care cercetatorii se vor pronunta cu privire la importanta culturala si stiintifica a acestor bratari. Nu exista nicio indoiala ca sunt originalele", a mentionat secretarul general al MCC.
Demnitari romani implicati in traficarea obiectelor de patrimoniu


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.