Conform Raportului National al Eurobarometrului realizat in toamna anului trecut, cu toate ca Uniunea Europeana ne-a dat nota buna la capitolul refoma in justitie, increderea populatiei a scazut simtitor. Daca in ianuarie aceasta incredere se situa i

Conform Raportului National al Eurobarometrului realizat in toamna anului trecut, cu toate ca Uniunea Europeana ne-a dat nota buna la capitolul refoma in justitie, increderea populatiei a scazut simtitor. Daca in ianuarie aceasta incredere se situa in jurul procentului de 26%, la data realizarii acestui barometru ajunsese la 34%, scadere care este cea mai accentuata din toate tarile membre UE. Taraganarea proceselor, pe sistemul "lungeste Doamne boala" poate fi o cauza? Unde mai pui ca, la sfarsitul anului trecut, comisarul european pentru extindere, Olie Rehn, atragea atentia ca monitorizarea domeniului justitiei va continua si dupa aderare.

- Cum stam cu increderea in justitie?
- Faptul ca Uniunea Europeana ne-a acordat o nota buna la capitolul justitie, respectiv reforma in justitie, este un semnal pentru ceea ce va urma, acum dupa integrare. Rezultatul sondajului la care faceti referire arata ca populatia Romaniei asteapta mai mult de la justitie in general. Realizarile sistemului judiciar, evidentiate de oficialii europeni in cadrul ultimului raport, vor trebui canalizate in perioada urmatoare cu prioritate spre inlaturarea deficientelor din cadrul sistemului judiciar. Din punctul de vedere al Ministerului Public, sub aspect organizatoric am procedat la reorganizarea acestei institutii prin propunerea unui nou regulament si organigrame in care am optat pentru o structura supla a Parchetului general si redistribuirea posturilor catre parchetele teritoriale tinand seama de competentele fiecarei strucuri iar aceasta masura este un punct important pentru raportul din martie 2007.

"Reorganizarea Ministerului Public, o necesitate"
Pe de alta parte reorganizarea s-a impus ca o necesitate determinata de faptul ca, de exemplu, la nivelul Parchetului General existau foarte multe functii de conducere si sectii neoperative, ceea ce facea ca dosarele, cauzele penale sa ramana prea multa vreme nesolutionate deoarece numarul procurorilor cu functii de executie care lucrau efectiv in aceste cauze era prea mic. Reorganizand Parchetul General, practic am redus numarul functiilor de conducere, numarul sectiilor neoperative, urmarind prin aceasta masura sa avem cat mai multi procurori care lucreaza efectiv in dosare penale. In acest fel vom crea conditiile ca solutionarea cauzelor sa aiba loc in termen rezonabil.

- Este de vina faptul ca increderea populatiei in justitie este conditionata si de numarul mare de dosare care nu sunt finalizate?
- Cred ca acest rezultat despre care ati vorbit dumneavoastra va fi imbunatatit si prin reducerea termenului de solutionare a fiecarei cauze. Neincrederea se accetueaza si atunci cand persoana care asteapta rezultatul in cazul unei plangeri penale formulate, spre exemplu, nu primeste comunicarea cu privire la modul de solutionare a cauzei mai mult timp, iar la revenirile sale, de asemenea, nu primeste raspuns. Cred ca aceeasi accentuare a neincrederii are loc si in situatia in care solutia dispusa nu este temeinic motivata.

- Procurorii nu-si vad capul de dosare...
- Cata vreme volumul de munca pe fiecare procuror este extrem de incarcat este foarte greu sa fie solutionate cauzele in termen rezonabil. Prin masurile de reorganizare tocmai acest lucru il urmarim, si anume, sa existe un echilibru, in acest scop reducerea si reorganizarea de la nivelul Parchetului General va avea un efect pozitiv pentru parchetele din teritoriu unde incarcatura pe fiecare procuror este mare. Sigur ca finalizarea unui dosar din punctul de vedere al parchetului, al procurorului, inseamna trimiterea in judecata, respectiv sesizarea instantei prin rechizitoriu sau, in celelalte cazuri, solutionarea prin celelalte solutii de netrimitere in judecata, evident in functie de probele administrate de la caz la caz.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.