Marirea indemnizatiilor demnitarilor va fi analizata de Executiv in aceasta luna, au precizat surse guvernamentale pentru agentia Mediafax. "Pentru functiile de demnitate publica pentru care indemnizatia lunara reprezinta unica forma de remunerare a
Marirea indemnizatiilor demnitarilor va fi analizata de Executiv in aceasta luna, au precizat surse guvernamentale pentru agentia Mediafax. "Pentru functiile de demnitate publica pentru care indemnizatia lunara reprezinta unica forma de remunerare a activitatii desfasurate, tinand seama de noile obligatii generate de integrarea europeana, consideram ca ar fi oportuna stabilirea unei noi ierarhii a indemnizatiilor pentru aceasta categorie de personal", se arata intr-un document elaborat la Palatul Victoria. Informatiile au fost confirmate indirect chiar de catre premierul Tariceanu. Intr-o emisiune televizata acesta a afirmat ca nu li se poate cere performanta si responsabilitate demnitarilor daca acestia castiga foarte putin, comparativ cu veniturile pe care le-ar realiza in domeniul privat.
"Toata lumea pleaca de la premisa ca salariile la nivelul bugetarilor nu trebuie sa fie exagerate. Dar un om de valoare care vine din zona privata si ajunge in zona bugetara poate sa accepte un salariu care reprezinta o treime sau o patrime din ceea ce castiga in zona privata numai ca sa fie salariat la stat?", s-a intrebat primul-ministru.
Pe acest principiu, Tariceanu a justificat veniturile considerabile pe care unii demnitari le-au realizat in urma activitatii in comisiile de privatizare ale CEC.
"Prefer asa decat sa se vorbeasca, asa cum a fost in perioada trecuta a guvernului precedent, de comisioane, bacsisuri, spagi", a adaugat premierul.
Decizia maririi indemnizatiilor nu este totusi batuta in cuie, urmand sa se ia o hotarare la nivel politic, in cadrul coalitiei. Exista si o varianta minimala care se refera doar la majorarea salariilor demnitarilor cu responsabilitati in domeniul afacerilor europene.
Marirea va lua totusi in consideratie nivelul salariilor din Romania, nu pe cele la nivelul Uniunii Europene. Principalul motiv care sta la baza proiectului este acela ca unii functionari publici au salarii mai mari decat ale demnitarilor datorita diverselor sporuri. "Demnitarii nu primesc decat o indemnizatie fixa, fara niciun spor, la care, intr-adevar, se aplica majorarile salariale prevazute pentru functionarii publici. Dar functionarii publici, pe langa majorarea procentuala a salariului, beneficiaza de venituri suplimentare si prin aplicarea coeficientilor stabiliti pentru diferitele sporuri, precum cele de vechime si de confidentialitate, la o baza salariala mai mare", au precizat surse guvernamentale.
Un alt argument este cel ca un salariu mai consistent pentru demnitari va reduce din riscurile coruptiei la nivel inalt. Demnitarii cu indemnizatiile cele mai mari sunt presedintele, premierul si ministrii, cuantumul acestora variind intre 46.000 si 60.000 de lei anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.