Ca parte a societatii civile, Institutul INTER isi propune sa promoveze armonia inter-confesionala si inter-religioasa intr-o societate pe care o dorim bazata pe valoarea tolerantei si intr-un context european marcat de o bogata experienta religioasa
Ca parte a societatii civile, Institutul INTER isi propune sa promoveze armonia inter-confesionala si inter-religioasa intr-o societate pe care o dorim bazata pe valoarea tolerantei si intr-un context european marcat de o bogata experienta religioasa.
Salutam aparitia Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor. Aceasta lege pune capat regimului comunist din Romania aplicat relatiilor dintre stat si cultele religioase, perpetuat dupa 1989 prin prevederile ramase in vigoare ale Decretului nr. 177/1948 si ofera un cadru adecvat pentru o integrare de succes a Romaniei in Uniunea Europeana, fiind bazata pe un model perfect compatibil cu cel existent in alte state membre UE.
Legea nr. 489/2006 stabileste o serie de principii care afirma fara echivoc neutralitatea statului roman in raport cu toate cultele religioase si instituie garantii explicite pentru afirmarea pe deplin a libertatilor religioase, asa cum acestea sunt definite in conventiile internationale privind drepturile omului la care Romania este parte.
Printre cele mai importante prevederi ale acestei legi mentionam: garantarea libertatii religioase, in multiplele ei forme, exercitata individual sau colectiv; rolul cultelor religioase de parteneri sociali ai statului si de furnizori de servicii sociale; egalitatea tuturor cultelor in fata legii si a autoritatilor publice; instituirea unui nou regim de finantare a cultelor, bazat pe transparenta si subsidiaritate; instituirea unei noi forme de exprimare a libertatii religioase prin asociatiile religioase; prevederi privind patrimoniul cultelor, inclusiv statutul bunurilor sacre; prevederi privind invatamantul organizat de culte; instituirea principiului potrivit caruia orice modificare sau completare a acestei legi poate fi facuta doar cu consultarea prealabila a cultelor religioase.
Aceasta lege recunoaste existenta a 18 culte religioase in Romania, oferindu-le garantii in ceea ce priveste autonomia lor fata de stat. Nici o alta lege din statele membre ale Uniunii Europene nu instituie garantii in ceea ce priveste exprimarea libertatii religioase pentru un numar atat de mare de culte. Recunoasterea acestor culte de catre statul roman este consecinta directa a existentei unui spatiu inter-confesional bogat in experiente istorice de convietuire pasnica.
Legea nr. 489/2006 a fost supusa initial unei ample dezbateri publice cu reprezentanti ai tuturor formelor de manifestare a libertatii religioase, ai mediului academic si ai societatii civile si a fost votata de Parlamentul Romaniei cu o majoritate concludenta: 220 de voturi pentru, 1 vot impotriva si o abtinere, devenind astfel expresia unui consens larg intre culte si autoritatile statului si o dovada a maturitatii politice in materie religioasa. Legea a facut obiectul unor analize independente la nivel international, concretizate prin aprecierile pozitive la adresa ei exprimate de Consortiul European pentru Relatiile Stat-Biserica si de Comisia de la Venetia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei.
Din aceste motive, ne exprimam surprinderea fata de luarile de pozitie care s-au facut auzite dupa intrarea in vigoare a acestei legi.
Legea nr. 489/2006 a fost contestata de mai multe organizatii private si a facut obiectul unor puncte de vedere negative si deopotriva simplificatoare in mass-media romaneasca datorita existentei unor principii a caror necesitate intr-o societate democratica a fost pusa la indoiala.
Este vorba in primul rand de art. 13/alin. 2 potrivit caruia "in Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase". S-a afirmat ca o asemenea prevedere este abuziva, anti-europeana si anti-democractica, iar aplicarea ei va duce la interzicerea unor creatii artistice care au o componenta religioasa. De asemenea, contestatarii acestei legi au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului o asemenea prevedere.
Este necesar sa subliniem ca art. 13/alin. 2 este perfect compatibil cu prevederile constitutionale romanesti: potrivit art. 30/alin. 7 din Constitutie "sunt interzise de legeindemnul la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa". De asemenea, art. 29/alin. 4 din Constitutie prevede ca "in relatiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa".
Cat priveste compatibilitatea intre prevederea mentionata mai sus din Legea nr. 489/2006 si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, libertatea religioasa este garantata prin articolul 9, fiind facuta precizarea ca aceasta poate face obiectul unor restrangeri, cu conditia ca acestea sa constituie "masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru () protejarea drepturilor si libertatilor altora". Libertatea de exprimare este garantata prin art. 10 al Conventiei, putand fi supusa unor restrangeri care constituie "masuri necesare, intr-o societate democratica pentru () protectia reputatiei sau a drepturilor altora".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.