suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru ca a sectionat penisul unui pacient in timpul operatiei.
Ciomu trebuie sa plateasca victimei sale, Ion Jinga, despagubiri morale in valoare de 125 mii de euro si aproape 100 milioane d
suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru ca a sectionat penisul unui pacient in timpul operatiei.
Ciomu trebuie sa plateasca victimei sale, Ion Jinga, despagubiri morale in valoare de 125 mii de euro si aproape 100 milioane de lei daune materiale. Judecatorii i-au atras atentia lui Ciomu ca, daca va savarsi o infractiune, in urmatorii trei ani, suspendarea executarii va fi revocata si va sta dupa gratii un an de zile. Ca masura de siguranta, magistratii i-au interzis lui Ciomu sa mai practice profesia de medic chirurg-urolog si au mentinut sechestrul pe apartamentul acestuia. Medicul mai trebuie sa mai plateasca despagubiri civile catre trei spitale bucurestene (peste 30 milioane de lei), cheltuielile de judecata (10 milione de lei) si onorariul avocatului lui Ion Jinga (aproape 40 milioane de lei).
Acuzat si acuzator, nemultumiti de verdict
Avocatul lui Naum Ciomu, Mircea Dutu, ne-a declarat ca va face apel impotriva deciziei judecatorilor. El ne-a spus ca este nemultumit de pedeapsa penala si de nivelul despagubirilor, catalogat drept foarte mare. Potrivit acestuia, Ciomu ar fi trebuit sa primeasca o amenda sau cel mult sase luni cu suspendare. In ceea ce priveste daunele, judecatorii trebuiau sa tina cont de nivelul de viata al Romaniei si de posibilitatea clientului sau de a plati acesti bani. El a cerut judecatorilor sa tina cont de jurisprudenta europeana si le-a prezentat un caz asemanator.
"In octombrie 2006, un tribunal francez a condamnat un medic care, din eroare, a sectionat aorta unei tinere de 32 de ani si i-a provocat decesul. A primit patru luni cu suspendare si a trebuit sa plateasca daune de 75 de mii de euro", ne-a explicat Dutu. Avocatii lui Ion Jinga sunt si ei nemultumiti de decizia Judecatoriei, atat pentru pedeapsa, cat si pentru cuantumul despagubirilor, in conditiile in care acesta a cerut in instanta 800.000 de euro daune morale si 25.000 euro daune materiale.
El nu a putut dovedi insa instantei ca a facut aceste cheltuieli pe medicamente, ingrijiri medicale, alimentatie speciala, deoarece nu a strans toate chitantele.

Ciomu, bun de plata
Pana la judecarea apelului, nu se stie cine va plati, de fapt, despagubirile. "Atunci cand am judecat cazul in Colegiu, firma de asigurari cu care medicul avea contract de malpraxis a promis ca va plati daunele, spune prof. Astarastoae. Sa vedem daca se vor tine de cuvant. Ar fi primul caz pe care il cunoastem cand un pacient este despagubit de o companie de asigurari pentru greselile unui medic".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.