Fiul fostului industrias Iosif Filderman, Dorian Milian, solicita statului sa il despagubeasca sau sa ii retrocedeze activele fostei fabrici de pielarie din Bacau, detinuta de tatal sau pana in 1948 si confiscata de regimul comunist. Iosif Filderman
Fiul fostului industrias Iosif Filderman, Dorian Milian, solicita statului sa il despagubeasca sau sa ii retrocedeze activele fostei fabrici de pielarie din Bacau, detinuta de tatal sau pana in 1948 si confiscata de regimul comunist. Iosif Filderman este cel care a obtinut brevetul de inventie pentru produsul "piele intoarsa".
Nascut la Berlin, dar domiciliat in Bacau, Iosif Filderman a cumparat in 1923 un teren pe care ulterior a construit o fabrica de pielarie si incaltaminte. In 1948, Filderman a fost arestat de regimul comunist pentru trecere frauduloasa a frontierei si condamnat la 10 ani de detentie. Dupa sase ani a murit in inchisoare. Fiul acestuia, Dorian, a fost infiat in 1947 de familia Milian din Bacau printr-un act de adoptie care ii confera dreptul de a mosteni bunurile tatalui sau natural.
La sfarsitul anului trecut, in baza acestui document, Dorian Milian s-a adresat justitiei solicitand emiterea unei hotarari judecatoresti de reabilitare a tatalui sau, cu restituirea integrala a averii confiscate. El a mentionat ca, in cazul in care bunurile confiscate nu mai pot fi restituite in natura, va accepta despagubiri in echivalent.
"Daca vor fi acordate despagubiri, banii vor fi utilizati pentru infiintarea unei fundatii non-profit care va finanta construirea de asezaminte pentru persoane defavorizate social", a declarat, citat de Mediafax, reprezentantul legal al mostenitorului fostului industrias - avocatul Lucia Musat.
Fabrica de pielarie a fost detinuta de stat in timpul regimului comunist si ulterior, pana in 1998 cand a fost cumparata de omul de afaceri Ovidiu Budeanu. Dupa o perioada de aproximativ patru ani de la trecerea in proprietate privata, fabrica a intrat in procedura de lichidare, cu mari pierderi financiare, iar terenul aferent a fost preluat de un centru comercial. "Pe amplasamentul unde a functionat tabacaria lui Filderman se afla in prezent un supermarket", a declarat Ovidiu Budeanu.
Mostenitorul industriasului Iosif Filderman asteapta o decizie a instantei in acest caz pana la sfarsitul lunii ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.