Vicepresedintele Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, Bagoly Zsolt, acuza autoritatile din Mures ca obstructioneaza desfasurarea unui spectacol, prin neacordarea unui spatiu unei trupe de teatru din Ungaria pentru a pune in scena o piesa a lui
Vicepresedintele Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, Bagoly Zsolt, acuza autoritatile din Mures ca obstructioneaza desfasurarea unui spectacol, prin neacordarea unui spatiu unei trupe de teatru din Ungaria pentru a pune in scena o piesa a lui Wass Albert, declarat criminal de razboi, transmite NewsIn.

Bagoly Zsolt a declarat, ieri, ca unei trupe din Ungaria i s-a refuzat inchirierea Casei de Cultura a Tineretului din Targu Mures. Acestia joaca o piesa dupa doua din operele scriitorului Wass Albert.

Turneul cu acest spectacol se desfasoara in perioada 7-13 ianuarie in sase orase din Transilvania. „Masinaria de atac romaneasca a intrat in functiune. Dupa anul 2003, cand s-a realizat un maraton de citire a operelor lui Wass am crezut ca intram in normalitate. Ca a fost acceptat ca scriitor“, a spus Bagoly. Acesta a mai precizat ca spera ca astfel de incidente „distrug imaginea mincinoasa ca Romania a rezolvat problemele minoritatilor si ajuta la trezirea tuturor maghiarilor, nu doar a celor din Ardeal“. Tanarul maghiar a nominalizat aceste inciden te ca fiind legate de Wass Albert, de situatia de la Universitatea Babes Bolyai si de prezentarea filmului Trianon. Presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita, a pus la dispozitia acestora sala Palatului Culturii din Targu Mures, dupa refuzul de a li se da Casa de Cultura a Tineretului.

'Cultul personalitatii>>
Prefectul Ciprian Dobre a declarat ca este regretabil ca, la cateva zile, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana mai exista astfel de manifestari. Respectiv ca „unele persoane sa mai dezvolte cultul personalitatii a unor persoane judecate ca si criminali de razboi“. Prefectul a adaugat ca va cere Directiei de Cultura sa analizeze in ce masura continutul piesei este nociv. Spectacolul este realizat dupa piesa „Sosesc“ (despre venirea rusilor in Romania, n.r.) si „Imi vreau muntii inapoi“ (care descrie nostalgia scriitorului dupa Transilvania dupa ce a emigrat in SUA, n.r.).

Incercari de reabilitare
Wass Albert a fost condamnat la moarte in contumacie in 13 martie 1946 de Tribunalul Poporului din Cluj, pentru crime de razboi, dar si pentru instigarea soldatilor unguri sa-i omoare pe romanii din mai multe sate din judetele Mures si Cluj. Pedeapsa nu a fost pusa in aplicare deoarece Wass a fugit din tara in SUA, unde s-a sinucis in 1998.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.