Exista taxe similare si la alte vami

Ieri, Lucian Iliescu. primarul de Giurgiu, a reconfirmat suspendarea texelor ecologice si de tranzit din Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse. Atata doar ca anularea lor se va face in cadru

Exista taxe similare si la alte vami

Ieri, Lucian Iliescu. primarul de Giurgiu, a reconfirmat suspendarea texelor ecologice si de tranzit din Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse. Atata doar ca anularea lor se va face in cadrul primei sedinte a Consiliului local. Insa, am aflat ca abuzurile de la Vama Giurgiu nu sunt izolate, pentru ca legile Guvernului Tariceanu permit consiliilor locale sa puna taxe si impozite pe praful de pe toba, dar nu si pentru prostia functionarilor lacomi. La Calafat, de exemplu, functionarii vamii incaseaza o taxa de salibritate de 25 lei, pentru care nu se intocmeste factura fiscala. Suntem curiosi ce procent ajunge la buget si cat in buzunarul functionarului. Un alt exemplu apare la Vama Siret, unde primarul se jura pe toate cele ca va anula taxa ecologica, dar se cam "impiedica" de prefect, adica de reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Taxele ecologice si de tranzit din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu-Ruse raman suspendate si vor fi anulate in prima sedinta a Consiliului local municipal Giurgiu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, transmite corespondentul Rompres. "Punctul meu de vedere este clar, am suspendat taxele, le vom anula si astfel vom pune capat taxelor comunitatii locale percepute in PTF Giurgiu-Ruse, precum si discutiilor legate de acestea", a subliniat Lucian Iliescu. El a mai spus ca luni, seara, a avut discutii cu reprezentantii guvernului, care au transmis acelasi semnal privind anularea taxelor de la Giurgiu, dar, totodata, au promis gasirea altor solutii, pentru sustinerea comunitatii locale, din punctul de vedere al fondurilor. Culmea, in final, primarul a declarat ca va anula taxele locale din PTF Giurgiu-Ruse pentru ca nu vrea sa pateze imaginea Romaniei, dar nu intelege cum, in continuare, in punctul de frontiera de la Giurgiu se percepe taxa de pod si acest caz nu este considerat in contradictie cu libera circulatie.

Taxa-spaga la Calafat
Soferii care tranziteaza Punctul de frontiera Calafat trebuie sa plateasca o taxa de salubritate care ajunge la 25 de lei. Autoritatile locale spun, insa, ca in acest moment plata este optionala, informeaza Realitatea TV. Edilul orasului a spus ca ministrul Transporturilor l-a rugat sa elimine acesta taxa de tranzit, insa el a mentinut-o doar pentru soferii cu dare de mana. In urma discutiei purtate cu ministrul Transporturilor Radu Berceanu, primarul orasului a ridicat obligativitatea platii acestor taxe, dar numai pana sambata, cand va avea un raspuns clar de la Guvern. Soferii, in schimb, sunt in pragul disperarii, deoarece scot bani din buzunar pentru plata acestor taxe si nu primesc factura fiscala. Angajatii primariei sunt in continuare la lucru si ii taxeaza pe toti soferii ce tranziteaza punctul vamal Calafat, nu numai pe "cei cu dare de mana".

Primaria Siret vrea sa anuleze taxa ecologica
Prefectura Suceava analizeaza propunerea primarului de Siret, Vasile Tablan, de scutire a cetatenilor din tari membre ale Uniunii Europene, de plata taxei ecologice in Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, transmite corespondentul Rompres. Prefectul Orest Onofrei a precizat ca situatia de la Siret este diferita de cea inregistrata la Giurgiu, avand in vedere ca Siret este un punct de frontiera la granita UE, in timp ce Giurgiu e punct de frontiera in interiorul UE. In PTF Siret taxa de ecologizare perceputa este cuprinsa intre 7 si 25 de euro, in functie de capacitatea autovehiculului si de felul transportului, respectiv pasageri sau marfa. Numai ca prefectul de Suceava se tine batos si atrage atentia ca, daca o astfel de scutire de la plata taxei nu este legala, Curtea de Conturi va putea sanctiona Consiliul Local si Primaria Siret, pentru ca nu au incasat toate taxele cuvenite!

Prefectul Aradului a cerut suspendarea taxelor speciale
Gavril Popescu, prefectul judetului Arad, a solicitat, marti, celor trei primarii din localitatile de frontiera, care au instituit taxe speciale la tranzitarea punctelor vamale, sa le suspende, transmite corespondentul NewsIn. Este vorba de Nadlac, Pecica (PTF Turnu) si Pilu (PTF Varsand). Taxele variaza intre 4 si 13 euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.