Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti au decis ieri eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, cu aproape 11 luni inainte de termenul la care isi termina de ispasit pedeapsa, procurorii atacand cu recurs decizia. Daca sentinta de elibera
Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti au decis ieri eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, cu aproape 11 luni inainte de termenul la care isi termina de ispasit pedeapsa, procurorii atacand cu recurs decizia. Daca sentinta de eliberare va fi pastrata si de Tribunalul Bucuresti, atunci Cozma va fi liber sa paraseasca Romania, el declarand acest lucru in fata judecatorilor.
Acelasi judecator care anul trecut a respins propunerea de eliberare conditionata a fostului lider al minerilor a decis ieri ca acesta merita sa fie pus in libertate. Totusi, "Luceafarul Huilei" nu va fi eliberat imediat, Parchetul atacand cu recurs decizia judecatorilor. Fostul lider sindical din Valea Jiului a sustinut in fata instantei ca a urmat intocmai programul socio-educativ stabilit de Penitenciarul Rahova, fiind evidentiat de sase ori de la ultima cerere de eliberare, fapt ce reprezinta, dupa spusele sale, "dovezi temeinice de indreptare". "Ma intreb daca programul socio-educativ stabilit prin lege reprezinta ceva pentru procurori", a replicat Cozma reprezentantului parchetului, care a insistat ca activitatile artistice, religioase si sportive la care detinutul a luat parte nu sunt relevante pentru eliberarea sa. De altfel, Parchetul s-a opus eliberarii conditionate si a sustinut ca propunerea comisiei speciale de la Penitenciarul Rahova este neintemeiata si ca Miron Cozma nu a dat semne de indreptare. Procurorul a mai invocat si faptul ca fostul lider al minerilor a avut antecedente penale si a savarsit fapte grave, cu violenta. In replica, Adrian Roseti, avocatul lui Cozma, le-a reamintit magistratilor ca in urma cu sase luni, aceeasi instanta a decis sa nu ia in considerare comportamentul clientului sau din perioada anterioara sesizarii acesteia. Roseti a mai spus si ca Miron Cozma nu a fost selectionat pentru munca din cauza incadrarii faptelor pentru care a fost condamnat. "Nu Miron Cozma a ales sa picteze, sa mearga la biserica sau sa joace fotbal. A fost selectat pentru aceste activitati". Pe de alta parte, avocatul a subliniat ca trebuie avut in vedere si faptul ca fostul lider al minerilor a dovedit respect fata de lege in perioada cat a stat in libertate, in urma gratierii de catre fostul presedinte Ion Iliescu si nu s-a opus reincarcerarii.
Posibila interdictie
Referindu-se la planurile de viitor, Cozma a spus ca pentru inceput se va stabili alaturi de familie in Timisoara, dar ca se gandeste foarte serios sa plece si in strainatate, fiind membru al unei organizatii internationale a muncitorilor. Astfel, cum fostul lider al minerilor nu mai este cercetat penal in nici un dosar, avand doar calitatea de martor in cel al mineriadei din iunie '90, daca va fi pus in libertate va putea parasi Romania fara nici o problema. Insa, este posibil ca procurorii care instrumenteaza dosarul mineriadei din 1990 sa-i aplice o interdictie, astfel incat sa poata fi audiat de cate ori este nevoie. Potrivit unor surse judiciare, este posibil ca procurorii sa-i interzica lui Cozma sa paraseasca Romania.
Victimele mineriadelor sunt revoltate
Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR), Viorel Ene, a criticat dur decizia instantei de a-i admite lui Miron Cozma cererea de eliberare conditionata, sustinand ca magistratii care au judecat cauza au fost corupti si manipulati politic. "Suntem profund dezamagiti de reusita coruptiei din Justitia romana, la prima ei incercare grea de cand s-a deghizat in haina europeana. Este o rusine eliberarea acestui criminal, acestui terorist", a declarat Ene. El a mai spus, citat de Mediafax, ca are informatii potrivit carora eliberarea lui Miron Cozma este un premiu pe care acesta il primeste din partea politicienilor care-l protejeaza pe Ion Iliescu, pentru "stradania" lui Cozma de a-l proteja pe fostul sef al statului in fata anchetatorilor. "Am vorbit si cu Marian Munteanu, si cu multi alti oameni informati, care mi-au spus ca aceasta va fi decizia, ca asta se doreste. Nu uitati, Cozma nu a dat vreodata, in vreo ancheta, nicio declaratie impotriva lui Iliescu, prin care sa-l incrimineze pe acesta, iar acum isi primeste recompensa", a mai declarat Ene.
Fratele lui Miron Cozma, Tiberiu, considera ca Parchetul nu va avea elemente noi pe care sa le prezinte pentru ca instanta sa accepte recursul la decizia de eliberare conditionata. "Procurorii trebuie sa prezinte elemente noi in dosar si eu nu vad ce ar putea sa mai apara astfel incat instanta sa accepte recursul. Ar fi normal ca Miron sa fie eliberat", a declarat Tiberiu Cozma.
Iliescu regreta
Ion Iliescu a declarat ca regreta ambele decizii in cazul lui Miron Cozma - gratierea, respectiv revenirea asupra acesteia, in conditiile in care societatea romaneasca nu era pregatita pentru acestea. "Eu am mai spus, ceea ce am facut a avut la baza cea mai buna intentie, am crezut ca ne-am maturizat social din punct de vedere al reconcilierii nationale, iar gratierea a fost un drept al sefului statului. Dar reactiile care au existat la acest gest au demonstrat ca societatea romaneasca nu era pregatita pentru astfel de decizii", a afirmat Ion Iliescu, citat de Rompres. Fostul sef al statului a mentionat ca este dreptul justitiei sa decida in privinta fostului lider al minerilor din Valea Jiului. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.