"Principalele doua ramuri ale activitatii din domeniul forestier, prelucrarea lemnului si productia de mobilier, in special cea din urma, au mari posibilitati de extindere, atat pe piata externa, cat si pe piata interna, consumul de mobila in Romania
"Principalele doua ramuri ale activitatii din domeniul forestier, prelucrarea lemnului si productia de mobilier, in special cea din urma, au mari posibilitati de extindere, atat pe piata externa, cat si pe piata interna, consumul de mobila in Romania situandu-se la mare diferenta fata de unele state europene, unde nivelul este de circa 250 euro pe cap de locuitor", se precizeaza in analiza. Circa 70% din productia industriei de prelucrare a lemnului este exportata, iar ponderea livrarilor pe piete externe se ridica la aproape 75% in cazul mobilierului. Excedentul comercial din comertul exterior cu produse din lemn, inclusiv mobila, a fost in 2005 de 1,1 miliarde euro si a ajuns la aproape un miliard de euro in primele 10 luni din 2006. "Daca adaugam faptul ca exportul de mobilier isi majoreaza ponderea in exportul celor doua ramuri, iar acesta este orientat cu preponderenta catre statele UE, se poate concluziona ca acest sector industrial este competitiv si are perspective de dezvoltare pe termen lung. Activitatile care valorifica resursa forestiera au o pondere redusa in produsul intern brut (PIB) al Romaniei. Exploatarea forestiera si prelucrarea lemnului, inclusiv industria celulozei si a hartiei, asigura circa 3% din PIB, aproape 0,6 puncte procentuale din aceasta pondere fiind reprezentanta de contributia sectorului primar - silvicultura, economia vanatului si exploatarea forestiera. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.