Ancheta ZIUA privind singura vioara Stradivarius din Romania aflata in acest moment in posesia familiei lui Madalin Voicu a fost unul dintre principalele subiecte ale celor mai importante posturi de televiziune. Din interventiile atat ale lui Mada
Ancheta ZIUA privind singura vioara Stradivarius din Romania aflata in acest moment in posesia familiei lui Madalin Voicu a fost unul dintre principalele subiecte ale celor mai importante posturi de televiziune. Din interventiile atat ale lui Madalin Voicu, cat si ale ministrului Culturii Adrian Iorgulescu nu am putut afla, insa, unde se afla actele de proprietate ale viorii Stradivarius Elder si cine le detine. Si Madalin Voicu, si Adrian Iorgulescu se invita reciproc pentru a iesi public cu dovada proprietatii.
In cazul lui Adrian Iorgulescu, presiunea de a face dovada ca statul roman e proprietarul viorii e legitima pentru opinia publica care doreste sa afle cum apara ministrul Culturii proprietatile si bunurile de patrimoniu national. De cealalta parte, Madalin Voicu, deranjat de dezvaluirile ZIUA, a dezinformat in mod grosolan anuntand la toate posturile de televiziune ca va organiza un concurs pentru a da vioara in folosinta unui tanar talent. Dupa cum ZIUA a dezvaluit in articolul "Ciordeala la Stradivarius", la 12 septembrie 1999, Gabriel Croitoru a castigat concursul pentru atribuirea in folosinta a lui Stradivarius Elder Voicu. Concurs organizat de Ministerul Culturii si Fundatia Internationala "Ion Voicu" si prezidat de Lord Yehudi Menuhin. Chiar daca ne-a spus cu naduf ca nu are ce discuta cu redactia noastra, ZIUA ii pune lui Madalin Voicu la dispozitie un spatiu publicistic pentru a face dovada proprietatii asupra viorii Stradivarius Elder, evaluata la trei milioane de euro.
Vorbe fara acte
Madalin Voicu a incercat sa demonstreze, la mai multe posturi de televiziune, proprietatea sa asupra viorii Stradivarius Elder. Fostul deputat PSD nu aratat, insa, nici un document doveditor. Astfel, la ProTV, el a declarat ca pe actul de proprietate din 1956, cand a fost achizitionata vioara, "nu scrie statul, nu scrie suma, nu scrie absolut nici un lucru. Statul i-a avansat banii tatalui meu, iar tata, in 1975 sau 1976, a acoperit suma de bani pe care statul a eliberat-o". "Domnul Iorgulescu, sunt convins ca stie, el trebuie doar sa delege pe cei care sunt abilitati sa ii arate documentele. Toate documentele exista in facsimile sau in copie la Ministerul Culturii", a raspuns Madalin Voicu atunci cand a fost intrebat despre documentele care sa sustina afirmatiile sale. Pe de alta parte, pentru Antena 3, Madalin Voicu a sustinut ca tatal sau a cumparat vioara dupa 1956.
Suparat pe ZIUA
ZIUA a incercat sa afle mai multe amanunte de la Madalin Voicu despre cazul Stradivarius. Negru de suparare pe ziarul nostru, mai cu seama pe titlul anchetei - "Ciordeala la Stradivarius" - a refuzat orice comunicare. I-am trimis, asa cum si el o facuse nu cu mult timp, un sms prin care ii ceream punctul de vedere. Nu am primit nici un raspuns. Am mai dat inca un telefon si, dupa ce ne-am prezentat, ni s-a inchis imediat.
Iorgulescu nu stie
Reporterii ZIUA au reusit sa stea de vorba cu ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, care a fost destul de analitic si sintetic. "Nu stiu de existenta unui astfel de document de vanzare-cumparare a viorii Stradivarius. Nu ne preocupa foarte mult aceasta problema. Daca el (Madalin Voicu - n.r.) are un act doveditor, ar trebui sa ni-l produca si noua. Dupa cate stiu, statul roman a cumparat aceasta vioara pe care a dat-o in folosinta maestrului Ion Voicu pe durata vietii", ne-a spus Iorgulescu. Ministrul a adaugat ca Madalin Voicu trebuie sa faca dovada ca are un act de proprietate, altfel va trebui sa returneze vioara MCC: "Domnul Voicu are doua solutii: ori face dovada proprietatii asupra instrumentului, ori returneaza vioara!"
Amnezia lui Madalin
Pentru mai multe posturi de televiziune, Madalin Voicu a anuntat ca va organiza un concurs pentru a da vioara in folosinta unui tanar talent, intre 25 si 35 de ani. "Acesta trebuie sa aiba insa ceva bani, pentru ca va trebui sa asigure vioara la o banca internationala importanta, inainte de a canta la ea", a spus Madalin Voicu pentru ProTV. La Antena 3 stirea a curs astfel: "Vioara Stradivarius Elder, care a apartinut violonistului Ion Voicu, va intra in posesia unui tanar violonist. Madalin Voicu, fiul marelui violonist roman, spune ca va organiza un concurs, iar castigatorul va putea folosi instrumentul pe o perioada de 10 sau 20 de ani. Singura conditie impusa castigatorului este sa poata asigura vioara, estimata la mai mult de trei milioane de euro".
Ceea ce a uitat si Madalin Voicu, dar si reporterii televiziunilor care nu au precizat ce ziar le-a inspirat subiectul, e faptul ca exista un castigator pentru Stradivarius Elder inca din 1999. Este vorba despre cunoscutul si apreciatul violonist Gabriel Croitoru (foto). In 1999, Ministerul Culturii si Cultelor impreuna cu Fundatia Internationala "Ion Voicu" au scos la concurs dreptul de folosinta asupra acestui instrument. O comisie formata din Lordul Yehudi Menuhin, in calitate de presedinte, Ion Caramitru, ministrul Culturii, si Madalin Voicu, din partea Fundatiei "Ion Voicu", l-a audiat in Palatul Cantacuzino - Muzeul National "George Enescu" pe Gabriel Croitoru. Acesta a fost desemnat castigatorul concursului. Din 1999, interpretul roman se zbate insa pentru a intra in posesia viorii.
Pe de alta parte, e limpede intentia lui Voicu de a ramane in posesia valorosului instrument muzical. Ce tanar virtuoz si-ar putea permite sa plateasca anual o asigurare de aproape o suta de mii de euro la o firma renumita pentru a asigura vioara. Amintim ca Madalin Voicu a mai avut o tentativa de a returna vioara, punand doua conditii: una, ca parcul Ioanid sa poarte numele "Ion Voicu", ceea ce s-a si petrecut, iar a doua, ca statul sa renoveze integral sediul Fundatiei Internationale "Ion Voicu", adica imobilul in care locuieste acum Madalin Voicu. (D.M.C.)
Vioara unica in Romania
Stradivarius Elder este unica in Romania, fiind una dintre ultimele 10-13 viori din lume semnate de Stradivarius si aflate inca in stare de functionare.
Vioara pe care maestrul Ion Voicu a cantat 40 de ani a fost realizata in anul 1702.
Inainte de a fi cumparata de statul roman i-a mai apartinut, in 1885, lui A. W. Lukens.
Ion Voicu si-a inceput studiul viorii la doar sase ani. A fost admis la Academia Regala de Muzica din Bucuresti si a reusit sa absolve cursurile, care durau sapte ani, in doar doi ani.
Mai tarziu, tatal lui Madalin Voicu a studiat la Conservatorul Ceaikovski cu violonisti celebri ca George Enescu si David Oistrah. In cei 50 de ani de cariera, Ion Voicu a sustinut sute de concerte in intrega lume: la Paris, New York, Londra, Roma, Viena, Tokyo sau Berlin.
Instanta, o solutie posibila
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, se comporta nefiresc in scandalul "Ciordeala la Stradivarius". Iorgulescu a declarat ca vioara este a statului roman si ca cel care trebuie sa faca dovada ca i-ar apartine e Madalin Voicu. Cu toate acestea, ministrul nu a initiat nici un demers juridic pentru "repatrierea" obiectului de patrimoniu national de categorie tezaur. Ministerul Culturii ar fi trebuit sa-l notifice pe detinatorul viorii - Madalin Voicu si Fundatia Internationala Ion Voicu - sa predea bunul intr-un termen anume. Iar in caz de refuz sa initieze o actiune civila pentru obligarea detinatorului sa se conformeze. Numai prin acest demers, Ministerul Culturii va face dovada ca este de buna credinta atunci cand sustine ca vioara apartine statului roman. De cealalta parte, daca Madalin Voicu si Fundatia Internationala Ion Voicu afirma ca vioara le apartine, acestia au la indemana actiunea civila in constatare. Instanta va compara titlul statului si cel al detinatorilor viorii si va decide cine este proprietarul de drept al Stradivarius-ului. Oricare ar fi adevarul, proprietarul obiectului de patrimoniu are obligatia legala sa asigure instrumentul evaluat la circa trei milioane de euro. Pana in prezent insa, prezumtivii proprietari se codesc sa-si recunoasca bunul atunci cand se ridica problema asigurarii. Care poate costa si 3000 de euro lunar. (Razvan SAVALIUC)
Cumparata din ordinul lui Dej
Vioara Stradivarius Elder a fost cumparata pentru Ion Voicu in 1956 in urma unui ordin al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Hotararea lui Dej a fost luata in urma unor sesizari facute de cativa artisti romani la secretarul PCR prin care acestia aratau ca violonistul roman nu are un instrument pe masura talentului sau. Ion Voicu a plecat in Elvetia comandand de la casa de lutieri Verrault o vioara Stradivarius Elder in valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane lei. Desi pe actul de proprietate a fost scris numele lui Ion Voicu, statul roman, cel care a platit banii, l-a pus pe acesta sa faca un contract de comodat pe durata vietii sale. Cu cativa ani inainte de caderea regimului comunist, intre 1984 si 1985, Nicolae Ceausescu, la rugamintea Elenei Ceausescu, i-a dat ordin tovarasei Suzana Gadea, presedintele Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, sa-i ia vioara lui Ion Voicu si sa o duca spre pastrare la Muzeul National de Arta. Practic, gestul pedepsea relatia de prietenie pe care fiul maestrului Ion Voicu, Madalin, o avea in acea perioada cu Nicu Ceausescu, fiul cuplului prezidential. Vioara i-a fost inapoiata lui Ion Voicu dupa 1990, in perioada in care Andrei Plesu era ministrul Culturii. Tatal lui Madalin Voicu a cerut inapoi vioara pentru a putea sustine concerte nationale si internationale. Instrumentul i-a ramas lui Ion Voicu pana la moartea acestuia la 24 februarie 1997. De la aceasta data actele si vioara raman familiei si Fundatiei Internationale "Ion Voicu". Iar de atunci si pana astazi, Stradivarius Elder Voicu nu a mai fost cantata niciodata intr-un cadru public.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.