Poate ca nu multi au auzit despre prelucrarile contrainformative, dar cu siguranta cei ce au avut ocazia sa plece "afara", mai ales daca erau grupuri organizate sau personalitati (mai mult sau mai putin importante) au avut parte de ele. Acestea deven
Poate ca nu multi au auzit despre prelucrarile contrainformative, dar cu siguranta cei ce au avut ocazia sa plece "afara", mai ales daca erau grupuri organizate sau personalitati (mai mult sau mai putin importante) au avut parte de ele. Acestea devenisera necesare (si) datorita paranoiei extinsa la nivel de politica de stat (interna si externa) ce a caracterizat regimul comunist din Romania.
Din pacate, ea s-a infiltrat treptat si in viata de zi cu zi a cetateanului obisnuit, precum in celebra si profetica scriere a lui G. Orwell "1984". Ne intrebam ce informatii profesionale secrete pot detine artistii? Poate ca noua coregrafie, partitura sau vreun proiect literar sa fie considerate astfel?
In pofida acestor "prelucrari", romanii continuau sa refuze inapoierea in tara, acel "Afara", oferindu-le (lor, familiei si copiilor lor cand reuseau sa ii aduca), in pofida greutatilor inerente, mai mult decat vegetarea in Romania comunista.
Abordam aici cazul unor artisti, din diverse domenii, ce plecau afara pentru a sustine spectacole, pentru a expune lucrari sau pentru a participa la conferinte (congrese, prezentari etc.) Redam mai jos fragmente dintr-un raport din 1984 al Securitatii judetene din T.1 catre Centru Directia Securitatii Statului. Veti gasi detalii despre cum se organizau aceste prelucrari, cine le tinea, ce contineau, cum reactionau cei "prelucrati", reactia lor odata ajunsi in exterior precum si la intoarcerea in tara (in cazul in care se intorceau):
"Pe categorii profesionale situatia celor care au facut calatorii in strainatate este urmatoarea:
- patru redactori si scriitori
- opt artisti plastici
- doi instrumentisti liber profesionisti
- 35 instrumentisti si dansatori ai unui ansamblu folcloric de amatori
- 54 instrumentisti ai Filarmonicii de Stat din T.
In cazul persoanelor din acest domeniu, au fost efectuate un numar de 3 prelucrari contrainformative colective si 24 prelucrari contrainformative individuale. Pregatirile contrainformative colective au fost efectuate in colaborare cu factorii de conducere de la locurile de munca si din cadrul Comitetului judetean de cultura si educatie socialista, iar prelucrarile contrainformative individuale, direct, de catre ofiterii care deservesc informativ institutiile de arta si cultura.
Cu ocazia prelucrarilor contrainformative, persoanele vizate au fost sensibilizate in sensul ca, ajunsi in strainatate, sa se situeze pe pozitie de buni patrioti; sa nu se lase angrenati la provocari din partea unor persoane, cercuri sau grupari cu atitudine ostila la adresa R.S. Romania. Cu ocazia prelucrarilor contrainformative tuturor interlocutorilor li s-au dat indicatii cui sa se adreseze in strainatate pentru a obtine sprijin (in caz ca au anumite greutati sau accidente). In toate cazurile de genul mentionat, sa se adreseze reprezentantilor romani din strainatate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.