In ziua de 8 ianuarie a.c. ora 18 a avut loc ciocnirea trenurilor personale No. 7004 si 8121 intre statiile Frecatei si Etulea din sudul Basarabiei. Dupa constatarile in curs, au cazut victime 235 de calatori, dintre cari 93 de morti si restul raniti
In ziua de 8 ianuarie a.c. ora 18 a avut loc ciocnirea trenurilor personale No. 7004 si 8121 intre statiile Frecatei si Etulea din sudul Basarabiei. Dupa constatarile in curs, au cazut victime 235 de calatori, dintre cari 93 de morti si restul raniti. Locomotivele ambelor trenuri si 7 vagoane de clasa au fost grav avariate.
La fata locului au sosit Domnii Mihail Ghelmegeanu, ministrul Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, Dr. General Marinescu, ministrul Sanatatii, general Mihail Ionescu si director general Ion Macovei. Din stirile si constatarile facute rezulta ca in general circulatia a fost periclitata prin intreruperea comunicatiilor telefonice si telegrafice, pricinuita de viscolul si poleiul neobisnuit care au impiedicat incontinuu repunerea in functiune a firelor. Din aceasta cauza, in general circulatia trenurilor se face cu cele mai mari greutati in Basarabia, Moldova si Muntenia.
Ciocnirea de la Frecatei s'a produs, in special din cauza avizului dat in scris de seful ajutor al statiei Galati, contrar instructiunilor in vigoare ale Cailor Ferate Romane. Prin acest aviz s' a dispus schimbarea incrucisarii trenurilor, in statia Etulea in loc de statia Frecatei, unde trebuia sa aiba loc dupa itinerariul in vigoare. Vinovatia a fost recunoscuta de seful statiei Galati si de cel din statia Frecatei. Din aceasta cauza, trenurile personale au pornit in acelas timp in sens contrar, ciocnindu-se intre statiile Frecatei si Etulea. S'a procedat la repunerea in circulatie a liniei si se lucreaza la repararea firelor telefonice.
Vom reveni in numarul nostru de maine cu alte detalii cu privire la groaznicul accident.
ZIUA, 10 ianuarie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.