O nava de razboi americana a atacat luni un sat din sudul Somaliei, unde se banuia ca se afla suspecti Al-Qaida, a declarat ieri un oficial de la Pentagon, confirmand relatarile initiale de la fata locului. Bombardamentul a fost lansat de la o baza
O nava de razboi americana a atacat luni un sat din sudul Somaliei, unde se banuia ca se afla suspecti Al-Qaida, a declarat ieri un oficial de la Pentagon, confirmand relatarile initiale de la fata locului. Bombardamentul a fost lansat de la o baza militara americana din Djibouti si sprijinit de avioane de lupta. Guvernul provizoriu somalez a anuntat ca „multe persoane“ au fost ucise in urma raidului. Principala tinta a atacului a fost liderul Al-Qaida din regiune si o persoana cautata pentru atacuri bomba impotriva unor obiective occidentale din regiune. Atacul din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania au provocat moartea a 250 de persoane. Un atac din 2002 asupra unui hotel israelian din Kenya a ucis 15 persoane.

Premierul etiopian Meles Zenawi a afirmat ca persoane cu cetatenie canadiana, britanica, pakistaneza si sudaneza figureaza printre persoanele capturate sau ranite in timpul luptelor. La sfarsitul anului trecut, armata etiopiana a intervenit pentru inlaturarea regimului islamist din Somalia.

Statele Unite s-au implicat direct sau indirect de mai multe ori, incepand din 1992, in Somalia, unde s-ar fi refugiat membri al-Qaida, potrivit Washingtonului, si au inregistrat mai multe esecuri decat reusite, comenteaza AFP. Dupa misiunea umanitara esuata din 1992-1993, Washingtonul nu s-a mai implicat vizibil, iar Somalia s-a afundat in conflicte civile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.