Unii dintre reprezentantii de varf ai  Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu, au anuntat ca dupa sedinta Biroului Politic al PC ar putea sa-si schimbe strategia politica fata de premier. PC se ofera sa demareze negocieri cu partidul-
Unii dintre reprezentantii de varf ai Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu, au anuntat ca dupa sedinta Biroului Politic al PC ar putea sa-si schimbe strategia politica fata de premier. PC se ofera sa demareze negocieri cu partidul-premierului si cu PSD pentru crearea unui pol social-liberal.

Partidul lui Dan Voiculescu mai pregateste o tradare si vrea sa puna punct „fratiei“ cu Tariceanu. Insa PC nu se leapada total de premier. Pe de o parte, critica disperarea cu care premierul se agata de putere, iar pe de alta, se arata interesat de o alianta cu liberalii si cu PSD.

Daca pana mai ieri se declarasera sustinatori ferventi ai guvernului Tariceanu, conservatorii par acum pregatiti sa schimbe foaia. „Tariceanu nu este nici fratele nostru, nici aliatul nostru“, a trambitat secretarul general adjunct al PC Codrin Stefanescu chiar la inceput de an, argumentand ca din moment ce premierul tot sta sa cada, ar fi cazul ca si PC sa se reorienteze spre zari politice mai calde.

Caderea premierulu i si alianta cu liberalii
Distantarea de premier, dar apropierea de PNL, este intentia PC in urmatoarea perioada. Conservatorilor le-ar surade o alianta cu PNL-ul lui Tariceanu, dar si cu partenerul mai vechi pe listele caruia au intrat in 2000 in Parlament, PSD. Proiectul este mai vechi, iar PC s-a aflat la un moment dat in tatonari si cu PRM. Acum si-a declarat o „politica rezervata“ fata de partidul lui Vadim si viseaza doar la un pol social-liberal in care sa aiba alaturi PSD si PNL. Conservatorii vor sa fie ei cei care dirijeaza negocierile pentru noua constructie care sa poata contrabalansa forta unui previzibil pol PD-PLD.

Ajutor conservator pentru PNL
In plus, conservatorii s-au aratat receptivi si la o serie de initiative ale PNL pe care le-au repus pe tapet. Un exemplu ar fi initiativa PNL privind retragerea trupelor din Irak, pe care conservatorii au reluat-o si chiar s-au angajat sa le dea o mana de ajutor liberalilor in finalizarea acestui demers.

„Daca cele un milion de semnaturi pe care le-a stans PNL nu sunt suficiente, atunci continuam si noi, cei de la PC, acest proces pentru a demonstra ca ne vrem militarii acasa“, declara acum cateva zile purtatorul de cuvant al partidului Bogdan Ciuca. Prin aceasta atitudine, PC se situa de aceeasi parte a baricadei cu PNL, dincolo de intentia unui divort oficial cu seful liberal de la Guvern.

Prietenie pe sfårsite?
Liderul PC Dan Voiculescu parea sa cultive o relatie de prietenie cu premierul Tariceanu, pe care l-a sprijinit chiar si dupa ce partidul sau a iesit de la guvernare. Un exemplu a fost atunci cand Senatul a discutat motiunea PSD-PRM referitoare la privatizarea CEC. Liderul PC s-a intalnit atunci special cu premierul si, ca urmare, voturile „conservatorilor de opozitie“ au fost date in favoarea puterii. Iar scorul a demonstrat atunci ca intr-adevar voturile senatorilor PC au fost decisive, iar fara ele ar fi cazut un cap ministerial. Numai PC a fost capabil sa voteze cu puterea stand in bancile opozitiei, dupa acelasi stil in care a votat cu opozitia cand avea statut de partid de guvernamant.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.