Pentru cei care au ceva bani economisiti, sunt atrasi de investitia pe piata de capital, insa nu au timp sa se ocupe de administrarea acestor investitii, conturile discretionare sau individuale reprezinta o solutie convenabila. Clientul aduce banii,
Pentru cei care au ceva bani economisiti, sunt atrasi de investitia pe piata de capital, insa nu au timp sa se ocupe de administrarea acestor investitii, conturile discretionare sau individuale reprezinta o solutie convenabila. Clientul aduce banii, stabileste impreuna cu brokerul sau administratorul contului politica de investitii, dupa care, periodic, este informat cu privire la evolutia plasamentelor efectuate in contul sau.
In conditiile in care evolutia pietei de capital autohtone este tot mai promitatoare, interesul romanilor privind investirea "surplusului" de bani este in crestere, insa timpul liber nu le permite multora sa urmareasca evolutiile actiunilor, constituirea unui cont discretionar este o solutie la indemana. Acesta presupune ca investitorul sa aduca banii, iar brokerul sa se ocupe de plasarea acestora. "Clientul poate sa traseze anumite reguli privind investitiile, in sensul ca nu doreste actiuni la anumite societati sau ca vrea ca un sector sa aiba o anumita pondere in portofoliu. Tinand cont de aceste specificatii, brokerul se ocupa efectiv de plasarea banilor", a declarat, pentru Adevarul, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest. Suma minima pentru deschiderea unui cont discretionar la Estinvest este de 10.000 de lei, iar durata acestuia poate fi de unu sau mai multi ani. "In prezent, administram circa 20-30 de conturi discretionare, iar investitiile efectuate pentru acesti clienti nu au caracter speculativ", precizeaza Murgoci.
Fiecare client isi poate crea un "minifond" de investitii
La SSIF Broker, spre exemplu, nu exista o suma limita pentru deschiderea unui cont discretionar. "Investitorii sunt avizi dupa acest produs, mai ales ca riscul privind constituirea portofoliilor trece asupra brokerilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.