Un escroc din Bacau a tepuit peste 80 de pensionari, punandu-i sa semneze contracte pentru credite ascunse printre alte acte. De fapt, ei semnau cereri de credite din banci de sute de milioane de lei. Fostul angajat al firmei Saturn Invest, Valeriu
Un escroc din Bacau a tepuit peste 80 de pensionari, punandu-i sa semneze contracte pentru credite ascunse printre alte acte. De fapt, ei semnau cereri de credite din banci de sute de milioane de lei. Fostul angajat al firmei Saturn Invest, Valeriu Rotaru, a reusit sa-i pacaleasca pe pensionarii care au semnat pentru acordarea unor credite bancare, sub pretextul ca li s-a majorat pensiile. Banii de credite erau incasati de Rotaru, iar oamenii s-au trezit datori vanduti la banci. In prezent, ei achita rate lunare aproape cat pensia pentru a-si acoperi creditul in banci, intrucat semnatura pe cererile de creditare nu este falsa. Escrocul a fost dat disparut, iar pensionarii plang dupa bani.

Un escroc din Bacau a tepuit peste 80 de pensionari din Bacau, obtinandu-le semnaturile pe contracte de credit la banci si magazine. Victimele au fost in general pensionari creduli care si-au dat semnatura, chipurile pentru majorarea pensiilor.

In fapt, ei semnau pe cereri de credite din banci de sute de milioane de lei.

Un fost ang ajat al firmei Saturn Invest, Valeriu Rotaru, a reusit sa pacaleasca 80 de persoane, care au semnat pentru acordarea unor credite bancare, sub pretextul ca li s-a majorat pensiile. Banii de credite erau luati de Rotaru, iar oamenii s-au trezit datori vanduti la banci. In prezent, ei achita rate lunare aproape cat pensia pentru a-si acoperi creditul in banci, intrucat semnatura pe cererile de creditare nu este falsa.

Pensionarul Gheorghe Vanau este una dintre victimele fostului angajat al firmei Saturn Invest S.R.L., Vasile Rotaru, care sub falsul pretext ca batranului i s-a marit pensia l-a convins sa semneze actele pentru doua credite bancare. Imprumuturile se cifrau la aproape 80 de milioane de lei vechi. La acestea se mai adauga si dobanzile si penalitatile de intarziere. Din datele retinute pana acum de anchetatori rezulta ca Rotaru nu a lucrat singur, ci ajutat de cel putin doua persoane care se prezentau la usa oamenilor drept functionari ai Casei de Pensii Bacau. Cei doi, un barbat si o femeie, bateau la usile pensionarilor si le solicitau acestora ultimul cupon de pensie si o copie a actului de identitate pentru a realiza documentatia pentru marirea de pensie. Pana acum ei au inselat in felul acesta cateva zeci de creduli care au semnat un maldar de hartii, fara sa-si arunce macar privirea pe documente. Mai mult, oamenii erau chiar plimbati prin magazine de electrocasnice pe motiv ca acolo s-ar fi infiintat ghisee ale unor institutii de stat, dar tot n-au intrat la banuieli.

Datorii de 112 milioane pentru ca 'a semnat ca primarul>>
Gheorghe Vanau (foto) spune ca „in luna iunie a venit cu un taxi la mine la poarta o femeie care s-a recomandat ca fiind agent al Casei de Pensii. Mi-a spus ca mi s-a marit pensia cu 200 de mii de lei si mi-a cerut un cupon de pensii si o copie dupa buletin, acte pe care i le-am inmanat. Doua zile mai tarziu, aceeasi femeie s-a prezentat din nou la domiciliul meu spunandu-mi ca are sa-mi dea 600.000 de lei si m-a rugat sa o insotesc. Am oprit in fata magazinului Saturn Electrocasnice de la Tic-Tac sub pretextul ca acolo s-a infiintat un birou al Casei de Pensii. Dupa cateva minute a venit cineva care m-a pus sa semnez niste hartii despre care a spus ca sunt fise de calcul pe care le-am semnat. Cateva zile mai tarziu, pe 23 iunie 2006, am primit acasa o adresa de la BRD FINANCE prin care eram anuntat ca mi s-a aprobat un credit in valoare 3.635 de RON. Am inlemnit. Am calculat repede si mi-a iesit ca in lei vechi era vorba despre vreo 36 de milioane de lei. Am facut o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau in care am semnalat cazul si am cerut efectuarea cercetarilor si trimiterea in judecata a persoanelor care m-au inselat“, ne-a spus Gheorghe Vånau. Ca si cum nu ar fi fost de-ajuns, pensionarul nostru s-a mai trezit cu o belea pe cap. Pe numele lui, teparul mai contractase inca un credit pentru achizitia de bunuri de consum, in aceeasi perioada, dar de data asta de la Credisson International SRL. Valoarea acestui credit era aceeasi ca la BRD. Alte 36 de milioane de lei vechi. Puse una peste alta, cele doua credite plus dobanzile atingeau suma de 112 milioane de lei vechi. Ajuns in fata oamenilor legii cu problema sa, Vånau a constatat ca pana la solutionarea dosarului trebuie sa se achite de datorii la banci. Asa ca acum el plateste lunar rate care insumeaza 2. 108 RON. Pensionarul nostru se poate insa „consola“ macar la ideea ca nu este singurul tepuit. Cand a fost sa-si depuna plangerea a constatat, cu surprindere, ca mai erau si altii ca el. Vreo 80 la numar, din care alte trei persoane au fost inselate in aceeasi zi cu el. Conform primelor estimari, prejudiciul produs celor 80 de persoane se cifreaza la aproape opt miliarde de lei vechi.

A luat banii si a fugit
Dupa ce-a tepuit cateva zeci de pensionari creduli, care s-au bucurat la cateva sute de mii de lei si au inchis ochii la verificarea cu atentie a unor documente pe care isi puneau semnatura, Valeriu Rotaru a disparut. In aceeasi luna in care au inceput sa curga reclamatiile la politie, Valeriu Rotaru si-a luat concediu de odihna de la firma Saturn Invest S.R.L. unde ocupa postul de consilier de credite. Apoi si-a vandut apartamentul din Bacau, iar cand s-a prezentat la serviciu a inaintat o cerere de demisie, motivand ca va pleca in Bucuresti unde sustinea ca primise o oferta de la Alfa Bank. Nimeni din firma nu a banuit nimic, intrucat anchetatorii nu s-au obosit sa ceara informatii despre situatiile semnalate de oameni in legatura cu reclamatiile impotriva magazinului Saturn. Ca si cum acestia s-ar fi sfatuit cu Rotaru sa-i lase acestuia din urma timp sa vanda apartamentul si sa dispara din tara. Lucru pe care tepuitorul l-a si facut, atat timp cat a fost lasat in pace.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.