"Un calculator personal de tip desktop sau un monitor ar cere o taxa de reciclare de aproape opt euro, in timp ce un telefon mobil sau un aparat audio portabil au costuri de reciclare mai mici, de circa doi euro", a exemplificat Negoita.
Taxa d
"Un calculator personal de tip desktop sau un monitor ar cere o taxa de reciclare de aproape opt euro, in timp ce un telefon mobil sau un aparat audio portabil au costuri de reciclare mai mici, de circa doi euro", a exemplificat Negoita.
Taxa de reciclare se aplica pe categorii de produse, astfel incat un telefon mobil ieftin va avea aceleasi costuri de recliclare ca un telefon de ultima generatie, motiv pentru care aceasta taxa va afecta in principal produsele ieftine.
Taxa suportata de consumator nu va acoperi insa in totalitate costurile colectarii, depozitarii, transportului si reciclarii acestor deseuri, diferentele fiind suportate de comercianti. Tot in sarcina comerciantilor revine si reciclarea asa-numitului "parc istoric", format din echipamentele vechi, cumparate inainte de aplicarea taxei de reciclare.
Reprezentanti ai marilor retaileri considera ca statul ar trebui sa se implice in colectarea deseurilor electronice si electrice (DEE), prin realizarea primului pas, un studiu de piata care sa creeze o imagine fidela a parcului istoric de vechituri.
"Magazinele vor avea cheltuieli mari cu semnalizarea si cu instrumentele de marketing necesare explicarii acestei taxe noi, cu organizarea punctelor de colactare, cu depozitarea echipamentelor vechi aduse de clienti si nu in ultimul rand cheltuieli de personal pe care le implica", a declarat, pentru NewsIn, presedintele retailerului de electronice Flamingo, Eduard Samson.
"Taxa vizibila sau ecologica, platita de consumator, nu acopera toate costurile de depozitare, transport si reciclare a deseurilor electrice si electronice, retailerii trebuind sa suporte o parte a acestor costuri. Parcul istoric reprezinta o mare problema, care in momentul de fata este lasata exclusiv pe umerii industriei" a continuat Samson.
Colectarea, transportul, procesarea si valorificarea DEE, crede Samson, sunt afaceri mari din care se vor castiga sume insemnate. Firmele de reciclare si colectare vor avea de castigat de pe urma acestor deseuri, prin urmare ar trebui sa se implce si sa suporte o parte din costuri. in prezent, legislatia nu le traseaza nici un fel de sarcini. Taxa vizibila este platita de consumator, banii rezultati din aceasta sunt colectati de comercianti si virati organizatiilor colective, care sunt responsabile cu semnarea contractelor de transport si procesare a deseurilor, a incheiat Samson.
Propunerea ca statul sa se implice in efortul de reciclare a acestor deseuri a fost sustinuta si de presedintele Eco Tic, Valentin Negoita, care a declarat joi pentru NewsIn ca "statul s-a mai implicat in programe de colectare a deseurilor, cele mai cunoscute cazuri fiind modernizarea parcului auto (programul "Rabla") si colectarea maselor plastice, existand astfel bazele unei negocieri cu ministerul".
Cadrul legislativ din Romania privind taxarea ecologica a produselor IT si electronice consta in Hotararea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002.
in centrul legii se afla taxa vizibila sau taxa verde prin intermediul careia se va asigura finantarea colectarii, tratarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice.
Aceasta taxa se va aplica la pretul de raft al produsului, si va fi suportata de consumator, comerciantul avand obligatia de a trece pe eticheta distinct si vizibil cuantumul taxei ecologice.
Sumele provenite din aceste taxe sunt transmise de la producatori, importatori si comercianti catre organizatiile colective care au obligatia sa identifice si sa incheie contracte cu firmele care pot trata, recicla si valorifica aceste deseuri.
Administratiile locale, conform legii, sunt obligate sa organizeze puncte de colectare si sa le popularizeze in comunitate. Exista doua variante de colectare a deseurilor de catre primarii, afirma Negoita: cea voluntara, "te duci si lasi marfa la punctul de colectare" si varianta transportului contra cost.
Pentru gestionarea fondurilor rezultate din taxe ecologica, producatorii s-au grupat in trei organizatii colective, una pentru producatorii de echipamente electronice, una pentru electrocasnice si cea de-a treia pentru producatorii de corpuri de iluminat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.