Ieri, in urma negocierilor dintre autoritatile locale din Giurgiu si reprezentantii transportatorilor, taxele de ecologizare si de tranzit au fost suspendate pe o perioada nedeterminata. Nimeni nu a pus, insa, måna pe lege pentru a se adresa u
Ieri, in urma negocierilor dintre autoritatile locale din Giurgiu si reprezentantii transportatorilor, taxele de ecologizare si de tranzit au fost suspendate pe o perioada nedeterminata. Nimeni nu a pus, insa, måna pe lege pentru a se adresa unei instante de judecata. Unii au preferat sa puna måna pe telefon. Nici Traian Basescu, care l-a sunat, såmbata, pe primarul Giurgiului, nici Calin Popescu-Tariceanu, care l-a invitat, ieri, pe edilul giurgiuvean la sediul Guvernului, nu au sesizat o instanta de contencios-administrativ pentru a judeca legal ordinul Consiliului Local Giurgiu privind cele doua taxe

Potrivit dreptului administrativ, o astfel de hotaråre nu poate fi suspendata sau anulata decåt printr-o decizie a unei instante judecatoresti sau prin revocarea dispusa de emitent, respectiv Consiliul Local. In schimb, in ultimele trei zile, primarul Lucian Iliescu a preferat sa poarte negocieri, iar presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu sa dea telefoane, situåndu-se deasupra legii prin interventiile lor in treburile administratiei publice locale. In final, hotarårea Consili ului Local Giurgiu ramåne in vigoare, desi suspendata

Avocatul Dumitru Radescu, doctor in drept si arbitru la Curtea de Arbitraj de la Paris, sustine ca „modalitatile in care au procedat atåt presedintele Romåniei, cåt si premierul exced atributiilor pe care le au, iar, daca ar fi constatat ca aceasta hotaråre ar fi fost nelegala, se puteau adresa instantei de judecata. Se pare, insa, ca nici unul nu a fost deranjat. Cånd a aparut, insa, situatia de criza, s-au trezit ca trebuie sa intervina“. Avocatul Aurelian Pavelescu a sustinut aceeasi teorie si ne-a declarat ca „nu este de competenta premierului si a presedintelui sa modifice hotaråri luate la nivel local“


Scandalul taxelor de la Vama Giurgiu pare sa se fi amorsat. Cel putin pentru o perioada. Ieri, in urma negocierilor dintre autoritatile locale si transportatori, taxele de ecologizare si de tranzit au fost suspendate pe o perioada nedeterminata. Cu toate acestea, nu a putut fi luata insa o decizie definitiva. Surpriza de ieri a furnizat-o Calin Popescu Tariceanu, care a solicitat rezolvarea de urgenta a disputei izbucnite pe tema taxelor impuse de autoritatile locale in Vama Giurgiu. Juristii si specialistii in drept administrativ sustin ca interventiile presedintelui tarii si premierului exced competentelor prevazute de lege. Ca un ordin este sau nu legal, ca o taxa este impusa sau nu legal, poate stabili numai o instanta judecatoreasca, in nici un caz presedintele sau prim-ministrul unei tari. Mai mult, nici primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, nu s-a situat in limitele de competenta, daca tinem cont de prevederile Legii administratiei publice locale, dispunånd suspendarea ordinului Consiliului Local privind cele doua taxe.

(Andi Topala)

Dupa Maracineni, Basescu si Tariceanu se bat si pe granita de la Giurgiu
In 2005, reconstructia lenta a podului de la Maracineni l-a determinat pe Basescu sa supervizeze la fata locului, aproape in fiecare zi, stadiul lucrarilor desi presedintele nu avea si nu are atributii in acest sens. La randul lui, Tariceanu a supervizat si el reconstructia podului cu toate ca seful Guvernului nu are nici el atributii in acest sens
Momentul Giurgiu

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat, ieri, secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, sa ii invite la Guvern pe secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, si pe primarul orasului Giurgiu, Lucian Iliescu, pentru a analiza situatia taxelor stabilite de administratia locala din Giurgiu si pentru a identifica, cat mai rapid, o solutie.

„Taxele trebuie ridicate pentru ca circulatia sa se faca in mod liber. Asta este una dintre principalele valente ale Uniunii Europene si trebuie sa beneficiem de aceste lucruri“, a declarat Tariceanu. Premierul a adaugat ca, desi disparitia acestor taxe va produce o gaura in bugetul local, trebuie gasita o solutie.

„Aceasta solutie insa nu se poate baza pe retinerea de taxe de acest tip“, a precizat premierul. Insa, presedintele „i-a luat fata“ primului ministru. Basescu l-a sunat pe primarul din Giurgiu si l-a rugat sa mearga la primarie si sa ajunga la o intelegere cu soferii intr-un timp cat mai scurt. Lucian Iliescu, a recunoscut ca presedintele Traian Basescu a luat personal legatura cu el prin telefon si l-a intrebat ce se intampla in vama. La momentul acela - a declarat primarul - negocierile erau in curs de desfasurare.

Taxa de ecologizare, la mana Guvernului, iar cea de tranzit, la mana Consiliului Local
Consiliul Local Giurgiu va decide in cadrul unei sedinte extraordinare daca va mentine sau nu taxa de tranzit, iar in cazul taxei ecologice se va pronunta Guvernul si Parlamentul Romaniei, a declarat, ieri, prefectul judetului Giurgiu, Sergiu Stanisteanu, precizand ca cele doua taxe sunt legale.

„Din punctul de vedere al institutiei prefectului, atat taxa de tranzit, cat si cea ecologica sunt legale. Mentinerea primeia dintre ele urmeaza sa fie decisa de catre Consiliul Local Giurgiu in cadrul unei sedinte extraordinare de urgenta care se va desfasura in urmatoarele 48 de ore. In privinta taxei ecologice, aceasta a fost instituita prin Legea 408 si avem o problema legislativa pentru care solutia nu o pot avea decat Guvernul si Parlamentul Romaniei“, a declarat prefectul de Giurgiu, Sergiu Stanisteanu, in urma sedintei de negocieri purtate cu reprezentantii transportatorilor.

Aurelian Pavelescu: Basescu nu este presedintele primarilor
Avocatul Aurelian Pavelescu ne-a declarat ca „nu este de competenta lor (a premierului si a presedintelui tarii - n.r.) sa modifice hotarari luate la nivel local“. In cazul in care exista o lege, in baza careia a fost emis un ordin pe plan local, „premierul poate sa schimbe legea si atat. Nici el, nici presedintele nu poate interveni punctual“, ne-a explicat Aurelian Pavelescu, adaugand ca sunt doua solutii: revocarea de catre Consiliul Local al propriului ordin sau, in instanta de contencios-administrativ, pe calea ordonantei presedintiale, prin care se poate suspenda un ordin de acest gen.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.