Cele cinci societati de investitii financiare nu au reusit sa isi mentina cresterile de la inceputul acestui an si au inregistrat o scadere de 2,18% la nivelul indicelui BET-FI, ajungand la 65.775,98 de puncte. In prima zi din aceasta saptamana aproa

Cele cinci societati de investitii financiare nu au reusit sa isi mentina cresterile de la inceputul acestui an si au inregistrat o scadere de 2,18% la nivelul indicelui BET-FI, ajungand la 65.775,98 de puncte. In prima zi din aceasta saptamana aproape toate companiile lichide au inchis sedinta in scadere fata de nivelul inregistrat vineri. Bursa a inchis saptamana trecuta pe verde. Valoarea schimburilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 18,8% fata de sedinta de vineri, ajungand de la 44,48 milioane de lei, la 54,72 de milioane. Cele mai tranzactionate companii au fost cele cinci SIF, insa acestea au inregistrat si cele mai mari corectii. Indicele BET, calculat in functie de evolutia celor mai lichide titluri, a avut o sedinta in stagnare, inchizand ziua la nivelul de 8.623,76 de puncte, in timp ce in sedinta de vineri BET a avut cea mai accentuata crestere, de 2,5%. In ceea ce priveste indicele BET-C, care reflecta trendul general al bursei, scaderea a fost de 0,4%, ajungand la 5.370,71 de puncte. Cei trei indici au atins noi maxime istorice in primele zile ale acestui an. "Inca de saptamana trecuta s-a observat o revenire atat la nivelul rulajelor cat si la nivelul cotatiilor. Evolutia din aceasta sedinta era de asteptat, si era necesara o asezare a lucrurilor", au declarat surse din piata de capital.

SIF Moldova scade cu 3,74%

Titlurile SIF Moldova au avut cea mai mare scadere din acest sector, inchizand sedinta la 3,35 de lei/unitate, in scadere cu 3,74% fata de sedinta precedenta. In sedinta de ieri, valoarea tranzactiilor cu titluri SIF Moldova a ajuns la 13,75 milioane de lei. Cele mai tranzactionate titluri au fost din nou SIF Oltenia, valoarea rulajelor ridicandu-se la 16,07 milioane de lei. Cotatia societatii a inregistrat o scadere de 2,39%. SIF Transilvania a inceput anul cu valori ridicate de tranzactionare. Ieri, SIF Transilvania s-a plasat pe locul trei in topul tranzactiilor, cu un rulaj de 5,613 milioane de lei. Dupa ce in primele trei sedinte din acest an a inregistrat o crestere de peste 10%, ieri cotatia SIF Transilvania s-a plasat in scadere cu 1,22%, ajungand la un pret de 3,24 lei pe titlu. Rulajele cu titlurile SIF au totalizat 40,4 milioane de lei, acoperind peste 73% din intreaga piata.

Scaderi si in sectorul bancar

Dupa ce vineri a atins un nou maxim istoric de 20,7 lei pe unitate, cotatia BRD a inregistrat in sedinta de ieri o scadere de 0,97%, pe fondul unor rulaje in valoare de 2,73 milioane de lei. BRD a inchis sedinta de ieri la un pret de 20,5 lei pe uniatate.
Cotatia Bancii Comerciale Carpatica a avut ieri o scadere de 0,83%, ajungand la un pret de 0,595 lei, in timp ce Banca Transilvania a inchis sedinta in stagnare, la pretul de 1,05 lei/unitate. Rulajele cu titlurile bancii au ajuns la 2,036 milioane de lei.

Rompetrol ramane pe crestere

In sectorul petrolier Rompetrol Rafinare Constanta a avut o crestere usoara de 0,72%, ajungand la un pret de 0,0981 lei. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a ajuns in sedinta de ieri la 1,6 milioane de lei. Saptamana trecuta randamentul oferit de titlurile Rompetrol a depasit 11%.
Cotatia Petrom a inregistrat ieri o scadere de 0,83%, pe fondul unor rulaje in valoare de 3,1 milioane de lei. La inchiderea sedintei Petrom era cotata la 0,6 lei pe unitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.