"Procesul de privatizare a NIS este inca intr-un stadiu preliminar, iar Rompetrol isi mentine interesul ferm de a parcurge etapele urmatoare, dupa cum vor fi stabilite de autoritatile competente si de consultantii alesi", se arata intr-un comunicat a
"Procesul de privatizare a NIS este inca intr-un stadiu preliminar, iar Rompetrol isi mentine interesul ferm de a parcurge etapele urmatoare, dupa cum vor fi stabilite de autoritatile competente si de consultantii alesi", se arata intr-un comunicat al grupului.
Reprezentantii companiei apreciaza ca intre operatiunile Rompetrol si cele ale NIS exista sinergii majore, iar o eventuala integrare a operatiunilor "ar aduce beneficii semnificative ambelor parti". Astfel pozitionarea rafinariilor Petromidia, a grupului Rompetrol, si cea din Pancevo, detinuta de NIS, reprezinta un avantaj important, intrucat ambele au acces direct la Dunare, ceea ce faciliteaza schimbul de produse si subproduse petroliere si ofera rafinariei sarbe o iesire pe piete de export, conform Rompetrol. Totodata, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, de la Novi Sad, este similara rafinariei Vega Ploiesti, detinuta de Rompetrol, ambele avand potential de realizare a produselor chimice de nisa. In acelasi timp, din punct de vedere al distributiei, rafinaria de la Pancevo are posibilitatea de a alimenta piata din zona de vest a Romaniei. "NIS este un obiectiv care se incadreaza in politicia grupului de extindere regionala, prin constructia unui pod intre Estul bogat in resurse si Vestul Europei, ale carui nevoi energetice cresc semnificativ. Activitatile Grupului Rompetrol, care se intind din regiunea Marii Caspice si a Marii Negre pana in zona de vest a Marii Mediterane, vor continua sa se dezvolte pe aceasta axa strategica pentru Romania si Europa", se mentioneaza in comunicat. Alte companii interesate sa preia NIS sunt PKN, OMV, MOL si Hellenic Petroleum. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.