Primarul Lucian Iliescu a confirmat ca telefonul primit de la Traian Basescu l-a determinat sa ia masura suspendarii celor doua taxe vamale, iar aceasta este demonstratia ca nimic nu merge ca in promisiunile noastre de a respecta standardele UE.
Primarul Lucian Iliescu a confirmat ca telefonul primit de la Traian Basescu l-a determinat sa ia masura suspendarii celor doua taxe vamale, iar aceasta este demonstratia ca nimic nu merge ca in promisiunile noastre de a respecta standardele UE.
Tehnic vorbind, Presedintele Romaniei nu avea de ce sa telefoneze direct unui primar decat in cazul in care problema era atat de urgenta incat necesita scurtcircuitarea sistemului normal al statului de drept si atunci, evident, interventia prezidentiala era justificata de ratiuni de securitate nationala sau de urgenta civila majora. Nu a fost vorba de asa ceva. Atunci de ce a telefonat Basescu? Doar ca sa arate cine-i stapan in tara asta? Sa mai demonstreze inca odata ca mecanismul guvernamental de supraveghere, reactie si interventie este totalmente blocat si ca, de fapt, la Palatul Victoria nimeni nu raspunde de nimic? A vrut oare sa arate ca uriasa structura a Ministerului de Interne si al Administratiei publice poate oricand sa fie compensata de logica unui simplu apel telefonic de cateva minute, pe vechiul stil al "mesajului urgent de la centru"?
Cred ca nu. Traian Basescu a reactionat pentru ca era limpede ca decizia aberanta si imbecila a primarului din Giurgiu se putea constitui ca un precedent pentru toate punctele de granita, girate de municipalitati la fel de infometate precum Giurgiu. Problema este ca, asa cum s-a dovedit, o zi de asemenea taxe a produs proteste direct la Bruxelles, iar agentiile de presa si televiziunile europene au consemnat episodul ca un prim derapaj al Romaniei de la normele europene.
Si nu era firesc sa se intample asa, din moment ce de-abia acum ne scarpinam intens dupa faimoasa strategie post-aderare, cea care trebuia nu numai sa existe cu ani bunisori in urma, ci sa fie deja sustinuta de legile aferente, votate in previziunea momentului care, la noi nu a produs pana acum decat Revelioane? Ce stie primarul Lucian Iliescu despre obligatiile Romaniei ca tara membra UE? De fapt, de ce i-ar pasa?
Este modelul unei nesimtiri administrative care ne va putea costa enorm, foarte rapid. De acum inainte, Romania poate plati penalitati severe pentru orice asemenea episod. Dar in Romania primarului Lucian Iliescu nu despre asta poate fi vorba, ci despre gasirea de explicatii care "sa tina" la sefii sai de partid. Declara Lucian Iliescu pentru Mediafax ca in spatele scandalului privind taxele s-ar ascunde interese "ale unor oameni din opozitie", iar protestele soferilor blocati in vama ar fi intretinute "la comanda". Ba chiar, stiind sensibilitatile de tip paranoia ale unora dintre politicienii ce conduc Romania, Lucian Iliescu supralicita, adaugand ca de scandalul taxelor ar trebui sa se ocupe si "serviciile" care "sigur ca vor descoperi ca cineva este in spatele scandalului".
Care-i oare acel "cineva"? Sa fi fost de la alt partid, explicatia era simpla: complotul iudeo-masonic mondial, conspiratia internationala impotriva intereselor Romaniei si ale municipiului Giurgiu in care sunt amestecate Banca Mondiala, FMI, SUA si UE. Dar junele grasut si dragut este de la liberali, asa ca tare ma tem ca nu asta le-a zis-o sefilor sai. Sa-l fi convins pe Basescu cum ca dusmanii nemilosi si sangerosi din opozitie s-au aliat cu grupurile oligarhice de interese si cu oficinele de spionaj straine pentru a crea panica la vama Giurgiu? Sau simpla presupunere ca cineva-i tampit cu lauri nu intra in ecuatie?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin