Belarus a sistat ieri-dimineata exporturile de petrol rusesc catre Polonia si Germania, care se realizeaza prin intermediul unui oleoduct ce traverseaza teritoriul sau. Motivul? Cel mai probabil, disputa comerciala dintre Rusia si Belarus pe tema pre
Belarus a sistat ieri-dimineata exporturile de petrol rusesc catre Polonia si Germania, care se realizeaza prin intermediul unui oleoduct ce traverseaza teritoriul sau. Motivul? Cel mai probabil, disputa comerciala dintre Rusia si Belarus pe tema pretului gazelor livrate de Moscova, dar si taxele impuse de Minsk petrolului rusesc care tranziteaza tara.
Semion Vainstok, seful Transneft, compania rusa care opereaza oleoductul Drujba, a acuzat ieri Belarusul ca fura petrolul rusesc din conducta. "Pe 6 ianuarie, fara niciun fel de avertisment, partea belarusa a inceput sa fure petrol din conducta Drujba, care asigura transportul petrolului catre consumatorii din vestul Europei", a spus Vainstok, citat de agentiile de presa rusesti. Acesta sustine ca Belarusul a sustras deja 79.000 de tone de petrol si a cerut Minskului sa asigure tranzitul neintrerupt al petrolului. Seful Transneft a mai adaugat ca Rusia va face tot posibilul pentru a mari exporturile de petrol spre Europa pe alte rute.
"Conducta Prieteniei", blocata
Belarus, care initial a spus ca n-a avut loc decat o reducere a presiunii, a confirmat apoi ca petrolul rusesc nu mai trece prin conducta Drujba. "Tranzitul petrolului prin oleoduct a fost intrerupt. Livrarile catre Polonia, Germania, dar si Ucraina, via Belarus nu se mai efectueaza", a anuntat un canal tv din Belarus, citand conducerea companiei locale Gomel Transneft Drujba, care opereaza oleoductul pe teritoriul tarii.
Si Ministerul german al Economiei a confirmat ieri faptul ca Germania nu mai primeste petrol din Rusia, prin conducta care tranziteaza Belarusul. "Pot confirma faptul ca aceasta conducta este inchisa. Nu avem insa nicio informatie privind motivele acestei inchideri", a declarat un purtator de cuvant al ministerului, citat de AFP. Partea poloneza a cerut explicatii societatii belaruse Gomel Transneft si companiei ruse Transneft, fara sa primeasca insa niciun raspuns. La Bruxelles, comisarul european pe probleme de energie, Andris Piebalgs, a declarat ca aceasta sistare a livrarilor nu reprezinta "un risc imediat" pentru aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.