Privatizarea microhidrocentralelor din cadrul Hidroelectrica este blocata, neexistand un organism care sa se ocupe de privatizarile din societatile subordonate MEC, dupa transferul OPSPI la AVAS. Potrivit unor surse din Hidroelectrica, citate de The
Privatizarea microhidrocentralelor din cadrul Hidroelectrica este blocata, neexistand un organism care sa se ocupe de privatizarile din societatile subordonate MEC, dupa transferul OPSPI la AVAS. Potrivit unor surse din Hidroelectrica, citate de The Money Channel, la inceputul lunii decembrie trebuiau scoase la privatizare 16 microhidrocentrale, dar acest lucru nu s-a mai putut realiza din cauza transferului OPSPI la AVAS.
Reprezentantii Hidroelectrica au sugerat ca, in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), ar trebui infiintata o directie care sa se ocupe de privatizarile din societatile care au ramas in subordinea MEC, printre care si Termoelectrica.
Infiintarea acestei directii ar trebui realizata, in opinia oficialilor Hidroelectrica, pana la sfarsitul acestei luni, astfel incat in februarie sa fie scoase la privatizare cele 16 microhidrocentrale.
Pana la sfarsitul lui 2005, Hidroelectrica a privatizat 38 de microhidrocentrale, iar, in octombrie 2006, a mai vandut 32. Oficialii companiei au mai spus ca, tot din cauza inexistentei unui organism care sa se ocupe de privatizari, nu a fost realizat un grafic de vanzare a facilitatilor pana la sfarsitul anului.
Potrivit angajamentelor luate de Romania in fata Comisiei Europene, pana la sfarsitul anului 2007, Hidroelectrica trebuie sa privatizeze toate cele 150 de microhidrocentrale functionale pe care le are in proprietate. Privatizarea acestora in scopul reabilitarii si modernizarii lor a inceput, potrivit site-ului Hidroelectrica, in anul 2004. "Au fost organizate licitatii cu strigare la care au participat atat firme din Romania, cat si companii din Cehia, Singapore, Franta si Italia", se arata pe site-ul Hidroelectrica, la capitolul Privatizari - proiecte nerealizate.
Pana la 31 decembrie 2004 au fost organizate 4 licitatii si au fost privatizate prin vanzare un numar de 18 microhidrocentrale, situate in bazinele raurilor Gilort, Firiza, Bistrita si Topolog.
Strategia Hidroelectrica cuprinde trei programe referitoare la obiectivele hidroenergetice propuse pentru privatizare, avand un aport de putere de 466 MW, productie de energie de 1.700 GWh/an si o investitie de 1.230 mil. euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.