Aderarea Romaniei la UE a facut posibila formarea primei organizatii politice transnationale a extremismului de dreapta prin preconizata alcatuire, saptamana viitoare, a unui grup oficial in cadrul Parlamentului European, relateaza cotidianul The Gua
Aderarea Romaniei la UE a facut posibila formarea primei organizatii politice transnationale a extremismului de dreapta prin preconizata alcatuire, saptamana viitoare, a unui grup oficial in cadrul Parlamentului European, relateaza cotidianul The Guardian in editia electronica de ieri. In mod ironic - data fiind ostilitatea extremei-drepte din Europa Occidentala fata de extinderea UE, imigratie si fata de Europa de Est - chiar aderarea Romaniei a facut posibila formarea unui grup in cadrul Parlamentului European, unde regulamentul stipuleaza ca alcatuirea unui grup politic presupune reprezentanti din cel putin cinci tari si un numar minim de 19 europarlamentari. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, aceasta conditie este indeplinita, comenteaza The Guardian. Daca dintre cele 18 fotolii de eurodeputati alocate Bulgariei, numai unul apartine partidului extremist Ataka al lui Volen Siderov - care a facut campanie impotriva tiganilor si turcilor -, Romania a adus intariri semnificative extremei-drepte obtinand cinci locuri pentru Romania Mare, partidul antimaghiar, antisemit si antirromi al lui Corneliu Vadim Tudor, scrie cotidianul britanic. Potrivit The Guardian, momentul de cotitura a intervenit saptamana trecuta, cand Vadim Tudor a anuntat ca delegatii sai se vor alatura noului grup parlamentar, care se va numi "Europa Strabunilor" sau "Identitate, Suveranitate, Traditie". Presedintele Partidului Romania Mare Corneliu Vadim Tudor a declarat pentru Rompres ca ii apartine paternitatea numelui grupului Nationalismului luminat din Parlamentul European si nu il deranjeaza criticile la aparute in unele cotidiane britanice si germane. "Sunt foarte bucuros ca e mare turbare in lumea haimanalelor care conduc lumea spre pierzanie. Din punctul meu de vedere, infiintarea acestui grup inseamna punct ochit, punct lovit", a spus C.V.Tudor. Liderul PRM a afirmat ca unele articole contin mai multe "minciuni". Spre exemplu, in privinta afirmatiilor potrivit carora ar fi afirmat ca "bandele de tigani trebuie lichidate", citate de Der Spiegel, Vadim Tudor a spus ca nu a folosit termenul "lichidate", ci a vorbit despre "un fenomen infractional care a cuprins aproape intreaga lume". De asemenea, el sustine ca nu ar fi spus ca "Romania mai poate fi condusa doar cu kalasnikov-ul".Pe de alta parte, CV Tudor a explicat si prezenta redusa a nationalistilor bulgari, din Partidul Atac, in Parlamentul European: "Acest partid bulgar este foarte nou si de aceea are un singur reprezentant. PRM este la a patra legislatura in Parlamentul de la Bucuresti", a spus Corneliu Vadim Tudor. Liderul PRM a declarat, in urma cu aproximativ doua luni, ca ideea constituirii unui grup al partidelor nationaliste s-a nascut la Bucuresti, la inceputul anilor 90, in cadrul unor discutii cu liderul partidului extremist francez Frontul National, Jean Marie le Pen.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.