Magnatul Ioan Niculae se afla inca in libertate, desi exista suficiente suspiciuni in legatura cu faptele sale. Procurorii au trecut cu vederea infractiunile comise de patronul de la INTERAGRO, astfel ca Niculae nu a fost deranjat pana in prezent.
Magnatul Ioan Niculae se afla inca in libertate, desi exista suficiente suspiciuni in legatura cu faptele sale. Procurorii au trecut cu vederea infractiunile comise de patronul de la INTERAGRO, astfel ca Niculae nu a fost deranjat pana in prezent. 23 de persoane au fost arestate preventiv in "Dosarul Petrolul", insa nici una dintre ele nu se mai afla astazi in spatele gratiilor.
Cu toate ca furturile la greu de petrol, de la Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, au inceput in 1993, Parchetul General si fostul PNA s-au facut o vreme ca ploua, placid. In cele din urma, au fost operate unele arestari, dar instantele de judecata i-au pus pe toti inculpatii in libertate. DNA condus de Daniel Morar a aprofundat ancheta, insa la scurt timp a lasat-o mai moale, din ratiuni care noua ne scapa. La ora actuala, "Dosarul Petrolul" zace ingropat in birourile anchetatorilor. Pentru a improspata memoria amnezicilor procurori, ZIUA reia cu noi amanunte si implicatii acest scandal, in care magnatul Ioan Niculae a jucat si mai joaca rolul principal.
Tot Niculae controleaza ASTRA ROMANA
Actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat Rafinaria ASTRA in anul 1997. Prilej ce nu putea fi scapat de fostul ofiter de Securitate, Ioan Niculae care, prin intermediul SC INTERAGRO SA, a devenit unul dintre actionari. La aceasta reusita au contribuit, sub acoperire, importanti capi ai Serviciului Roman de Informatii. Niculae a fost o vreme tovaras cu controversatii frati Crestin, dar acestia au iesit din actionariat in 2002, deoarece afacerea incepuse sa miroasa prea rau. O vreme, rafinaria a fost gestionata de INTERAGRO SA si ASIROM, ambele controlate de magnatul zimnicean. Apoi, a izbucnit scandalul declansat de omul de afaceri Florin St. Mihai din Ploiesti, soldat cu decapitarea conducerii SRI Prahova si demisia secretarului de stat din Justitie, Doru Trifoi. Ca sa iasa din aceasta afacere murdara, Ioan Niculae a regizat vanzarea unor actiuni catre firma KREYTON Ltd. din Insulele Virgine britanice. Actualul actionariat se prezinta astfel: KREYTON - 47,07%, ASIROM - 21,9%, BROADHURST INVESTMENTS - 13%, INTEAGRO SA - 6,5%, restul fiind detinut de alti actionari, persoane fizice si juridice. La prima vedere, Niculae n-ar mai controla destinele rafinariei. Este insa departe de adevar, acesta avand o implicare majora in firma KREYTON, inregistrata intr-un paradis fiscal. Sa mai spunem ca rafinaria a fost terminata de noua administratie, ajungand in stare de faliment.
Nume grele in dosarul "Petrolul"
Incepand cu anul 1993, fostul colonel SRI Corneliu Paltanea s-a implicat in afaceri ilegale cu petrol, vanzand carburanti in Iugoslavia, cu incalcarea embargoului impus de Natiunile Unite. Dosarul "Jimbolia" n-a fost finalizat nici pana azi, datorita numelor grele care se fac vinovate de nenumarate ilegalitati. In schimbul meritelor sale, Paltanea a fost numit la conducerea SRI Prahova, unde a activat in tovarasie cu Ioan Niculae, in aceeasi sfera infractionala a tranzactiilor ilicite cu petrol. In perioada 1996 - 2001, impreuna cu adjunctul sau, colonelul Daniel Bucur, Paltanea a alimentat mafia petrolului, ambii ajungand sa fie arestati, in vara anului 2002. Pentru o vreme, caci instanta de judecata i-a pus in libertate. Acuzatiile se refereau la luare de mita, instigare, complicitate, asociere in vederea comiterii de infractiuni si alte asemenea fapte de coruptie. Printre cei implicati se mai numara: Virgil Magureanu, Doru Trifoi, generalul SRI Ovidiu Soare, Marian Fatu, sef al Garzii Financiare Prahova, coloneii Constantin Marin, Danut Ciobanu, Ion Savu si Gheorghe Stoica, procurorii Gheorghe Muscalu, Constantin Placinta si Georgeta Buliga, Emil Dumitrescu, zis Cico, consilier la INTERAGRO SA, apoi consilier la Presedintia lui Ioan Iliescu, Ioan Talpes, de asemenea consilier la Cotroceni, Tinu, Lauruc, Gherasim, Chiciu, Radescu, Margarit, Ghita, Suhan, Patrascu, Cristea, Ujeniuc, Spanu, Dumitrachescu, Spalatelu, Capra, Nan, Gheorghita, Brejan, Patraru, Rizea, Oprea, Buduru, Stanciu, Botezatu, Geotoiu, Andrei, Ulici, Pop, Filip, Senciuc, Nania, Vranceanu, Belu, Balmos, Gheorghe, Oancea, Budiu, Deniz, Ionescu, Daniliuc, Mihai, Ionica, Manea, Damian, Coman, Scafaru, Rusu, Negoi, Palade, Killian, Rad, Piciorus si, din pacate, multi altii.
Cosmarul lui Mihai
In 2002, omul de afaceri Florin Mihai, administrator al SC SPM SRL Ploiesti, care desfasura afaceri cu Rafinaria ASTRA, a depus o plangere penala impotriva lui Dan Geotoiu si altii, care l-ar fi inselat.
Acesta din urma i-ar fi dat cecuri fara acoperire, in contul unei datorii de 28,5 miliarde de lei. La data de 18 iulie acelasi an, scandalul izbucneste in presa centrala. Exact a doua zi, Mihai este arestat la ordinul procurorului Constantin Placinta, unul dintre mafiotii reclamati de petent. Doru Trifoi, secretar de stat in Ministerul Justitiei la acea vreme, implicat si el in escrocherie, isi da demisia. Fiindca n-avea niciun motiv sa-l retina pe Mihai, Placinta isi pune subordonatii la treaba,ca sa fabrice dovezi impotriva acestuia. Pretextul l-a constituit un asa-zis prejudiciu provocat de SC SPM SRL Rafinariei ASTRA, in suma de 63,5 miliarde de lei. In realitate, Ioan Niculae luase cu imprumut foarte multi bani de la Mihai, iar in contul datoriei ii livrase produse petroliere, neexistand nici un fel de prejudiciu, dupa cum rafinaria avea sa recunoasca mai tarziu.
Ca magaria sa nu bata prea tare la ochi, este arestat si Dan Geotoiu pentru cateva zile, dupa care este pus in libertate, la interventia capului retelei, Ioan Niculae. Procurorii l-au scos basma curata peGeotoiu pe baza unei concluzii halucinante, dupa ce acesta semnase mai multe cecuri stiind ca n-au acoperire in banca si grabindu-se sa instraineze combustibilii luati de la Florin Mihai. Vezi Doamne, n-ar fi vorba despre infractiunea de inselaciune, "deoarece in nici un moment Dan Geotoiu nu a urmarit sa-l induca in eroare pe Mihai Florin, in conditiile in care intre acestia existau relatii de incredere si desfasurasera operatiuni de amploare in perioada anterioara". Indiferent de circumstante, fapta fusese comisa, dar procurorul penal Constantin Placinta n-a fost dispus sa observe acest lucru. Iar pentru a-si acoperi urmele, acesta a asimilat in mod fals regimul cecului cu cel al biletului la ordin.
Paltanea si Bucur se afla in libertate
Procurorul Vasile Doana de la DNA i-a inculpat, in anul 2005, pe ofiterii SRI implicati in dosarul "Petrolul" insa, in prezent, acestia se afla in libertate.
Acesta a acuzat conducerea institutiei prahovene ca a instituit o adevarata blocada informativa pentru acoperirea furturilor de combustibili din rafinarie. Furturi care au adus statului pagube de peste doua miliarde de lei. In perioada 2000 - 2001, ofiterii SRI Marian Rizea si Cristian Adrian Radu au furnizat informatii privind derularea unor activitati ilegale cu petrol la ASTRA, insa Corneliu Paltanea si adjunctul sau, Daniel Bucur, le-au facut pierdute. Dupa ce acesti corupti au fost trecuti in rezerva, au urmat denunturile omului de afaceri Florin Mihai, fiind relevata existenta unei retele de crima organizata in operatiuni cu produse petroliere sustrase de la ASTRA. Potrivit lui Doana, combustibilii erau scosi din rafinarie fara documente, transporturile fiind insotite chiar de Bucur, care impiedica orice control al autoritatilor. In timpul anchetei, chiar soferii comandantului Paltanea, si anume Gheorghe Gheorghe, respectiv Dumitru Oancea, precum si alte 25 de cadre au sustinut implicarea conducerii SRI Prahova in afaceri oneroase cu petrol, insa declaratiile lor n-au fost luate in seama. Astfel, in prezent, Bucur si seful sau se afla in libertate.
Niculae scapat de Placinta
In dosarul 239/P/2002 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) - Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, printre invinuiti s-a numarat si Ioan Niculae. Numai ca procurorul Constantin Placinta, promovat de la Parchetul Ploiesti, gratie cunostintelor si influentei in justitie ale magnatului zimnicean, l-a facut pe acesta scapat. Mai precis, PICCJ si-a declinat competenta in privinta anchetarii faptuitorului Niculae in favoarea PNA "pentru continuarea cercetarilor in vederea stabilirii faptelor de coruptie, acelor similare acestora sau in legatura cu acestea comise si descrise in partea expozitiva a rechizitoriului". Iar la PNA, competenta a ramas declinata si dupa patru ani de asa-zisa ancheta.
CSM s-a sesizat partial
In urma insistentelor dezvaluiri de presa cu privire la musamalizarea ilegalitatilor comise la Rafinaria ASTRA, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat anul trecut din oficiu. Astfel, printr-un comunicat din 17 noiembrie 2006, aflam urmatoarele: "In urma verificarilor efectuate a rezultat ca, urmarea plangerii formulate de petentul Mihai Florin la PNA, se efectueaza urmarirea penala in doua dosare. Astfel, in dosarul 5/P/2004 se efectueaza cercetari impotriva unor ofiteri SRI pentru infractiunile de trafic de influenta, prevazuta de art. 257 si favorizarea infractorului, prevazuta de art. 264 Cod penal. De asemenea, in dosarul 20/P/2004 se efectueaza urmarirea penala impotriva unor procurori si ofiteri SRI pentru fapte de coruptie si favorizarea inculpatului". Despre dosarul 239/P/2002, insa, nici un cuvant. In concluzie, Ioan Niculae, capul intregii retele mafiote, poate dormi in continuare linistit.
Vinovatii fara vina
In urma denunturilor sale, Florin Mihai a avut numai de suferit, datorita influentei magnatului Ioan Niculae, creierul intregii afaceri "Petrolul". Dupa ce a zacut luni de zile in inchisoare, fiind pus in cele din urma in libertate, Mihai este acuzat, in 2005, ca ar fi adus ASTREI un prejudiciu de 63,5 miliarde de lei. Fapt infirmat chiar de conducerea rafinariei, la data de 26.11.2004, deoarece nu exista nici un fel de probe materiale care sa-l incrimineze pe acesta. Citam din adresa inaintata Tribunalului Brasov: "Consiliul de Administratie a hotarat renuntarea SC Rafinaria ASTRA ROMANA SA la constituirea de parte civila impotriva inculpatilor Mihai Florin si Botezatu Marylene, fosta directoare a societatii". La ordinul lui Niculae, procurorii au mai inventat alte cinci infractiuni, pentru care nu se declansasera actiuni penale impotriva lui Mihai. Dosarul a fost restituit insa de instanta Parchetului, unde se afla si in momentul actual.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.