Banca Comerciala Romana si Casa Nationala de Pensii au semnat ieri un acord de colaborare prin care pensionarii vor putea primi pensiile printr-un cont deschis la BCR sau print-un card de credit. Acordul a intrat in vigoare pe 3 ianuarie, dar prim
Banca Comerciala Romana si Casa Nationala de Pensii au semnat ieri un acord de colaborare prin care pensionarii vor putea primi pensiile printr-un cont deschis la BCR sau print-un card de credit. Acordul a intrat in vigoare pe 3 ianuarie, dar primul virament se va realiza efectiv pe 14 februarie.
BCR deschide contul de card sau contul curent pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea reprezentantului sau legal ori a mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala, emisa conform legii. In situatia in care clientii beneficiari de drepturi banesti au deja carduri sau conturi curente deschise la BCR, virarea sumelor de bani aferente se poate face in aceste conturi.
Pensionarul trebuie sa-si deschida un cont
In cazul in care un pensionar detine card sau cont curent la BCR, pentru a putea incasa drepturile banesti in aceste conturi trebuie sa se prezinte la Casa Teritoriala de Pensii (CTP), unde completeaza o cerere tip pentru virarea pensiei in cont de card/cont curent. Apoi, acesta se prezinta cu cererea respectiva la unitatea bancara din raza teritoriala a CTP sau la unitatea bancara unde are deschis contul curent, iar consilierul bancar specifica pe formularul cerere codul IBAN/denumirea unitatii bancare.
In situatia in care pensionarul nu detine cont de card sau cont curent, acesta se prezinta la o unitate bancara din raza teritoriala a CTP unde consilierul bancar va proceda in mod obisnuit pentru deschiderea contului curent sau de card, urmand apoi sa parcurga pasii prezentati anterior. Dupa aceasta, pensionarul depune la CTP cererea completata de consilierul client al bancii. La solicitarea pensionarului, consilierul bancar atasaza si un extras de cont.
In Romania doar de 10.000 de pensionari si-au exprimat optiunea de a primi pensia pe card, dintr-un total de 5,5 milioane de pensionari, a precizat directorul executiv al Directiei dezvoltare afaceri si produse retail, Ion Matei. Din cei 5,5 milioane pensionari, doar 500.000 lucreaza in prezent cu Banca Comerciala.
CEC pentru pensionari
Si CEC va relua deschiderea de conturi pentru pensionarii care nu mai doresc sa primeasca banii de pensie prin posta. Comisionul de deschidere a contului va fi platit de Casa de Pensii, iar pentru celelalte operatiuni pensionarii vor plati comisioanele stabilite de banci pentru retragerea de bani sau alte plati facute din conturile bancare.
"Sigur ca devine mai avantajos pentru aceste banci, pentru ca primesc un comision pe care inainte nu il primeau si, in al doilea rand, este o concurenta acum care apare intre bancile ce urmeaza sa faca astfel de servicii", spune Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii. Directorul Casei Nationale de Pensii mai spune ca, pana acum, din cele patru milioane de pensionari, doar 500.000 isi primeau banii in conturi la CEC, dar ca se asteapta ca numarul lor sa creasca pe masura ce vor iesi la pensie multi oameni obisnuiti cu plata salariilor pe card.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.