Unul dintre efectele aderarii Romaniei la UE ar putea fi aparitia pe piata romaneasca a operatorilor virtuali de telefonie mobila, ceea ce va conduce la o competitie acerba intre jucatorii de pe aceasta piata. Operatorii virtuali sunt intermediari i
Unul dintre efectele aderarii Romaniei la UE ar putea fi aparitia pe piata romaneasca a operatorilor virtuali de telefonie mobila, ceea ce va conduce la o competitie acerba intre jucatorii de pe aceasta piata. Operatorii virtuali sunt intermediari intre marii operatori de servicii de telefonie mobila si utilizatori. Concret, acestia opereaza o retea inchiriata de la un furnizor autorizat, iar serviciile respective sunt cumparate si revandute in pachete mai atractive sau la tarife mai mici decat cele ale operatorului care le cumpara. Marele avantaj oferit de operatorii virtuali sunt tarifele mici, datorate, in mare parte, unei eficiente mai mari si costurilor mai reduse de operare. Aparitia pe piata a acestor operatori ar putea avea ca efect atat cresterea ratei de penetrare, cat si la scaderea tarifelor pe piata telefoniei mobile.

Aderarea va conduce, automat, si la cresterea traficului international si de roaming, datorita legaturilor din ce in ce mai stranse pe care tara noastra le va avea cu tarile membre ale UE. In plus, de curand, Comisia Europeana a lansat o propunere de reglementare a tarifelor de roaming, sustinand necesitatea reducerii si u niformizarii acestora.

Costurile de roaming ar putea fi reduse cu 70% in 2007
Plafonarea tarifelor pentru serviciile de roaming la nivelul UE nu ar constitui un avantaj, cel putin in acest moment, pentru piata de telefonie romaneasca, care are una din cele mai reduse rate de penetrare (aproximativ 65%), in comparatie cu celelalte membre UE. Comisia Europeana doreste sa se asigure ca preturile platite de consumatori pentru serviciile de roaming, pe teritoriul UE, nu sunt in mod nejustificat mai mari decat cele platite pentru apelurile interne. Propunerea de regulament privind reglementarea tarifelor de roaming international in retelele mobile care ar putea duce la reducerea cu pana la 70% a costurilor utilizarii telefoanelor mobile in afara tarii a starnit dezbateri aprinse pe tot teritoriul UE.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.