Una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania, Castelul Bran, a ajuns subiectul unor discutii aprinse, declansate de faptul ca avocatii familiei de Habsburg au facut o prima oferta de vanzare Consiliului Judetean Brasov. In luna mai
Una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania, Castelul Bran, a ajuns subiectul unor discutii aprinse, declansate de faptul ca avocatii familiei de Habsburg au facut o prima oferta de vanzare Consiliului Judetean Brasov. In luna mai a anului trecut Castelul Bran, a fost restituit proprietarului de drept, Dominic de Habsburg, dispozitia fiind semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, si Dominic de Habsburg au semnat atunci un acord de administrare a Castelului care prevedea faptul ca acesta trebuie sa ramana timp de trei ani in circuitul muzeelor. Proprietarul declara la acel moment ca nu stie ce destinatie va da Castelului Bran peste trei ani. Ministrul Iorgulescu sustine ca avocatii nu respecta legea si ca suma totala de achizitie vehiculata, de 60 de milioane de euro, este "indecent de mare" in raport cu valoarea castelului amintind ca s-a discutat despre instrainarea domeniului Peles, respectiv trei castele, la nivelul a 30 de milioane de euro.
"Este o tranzactie care nu exista. Oricum, suma este exorbitanta in raport cu obiectivul", spune ministrul Iorgulescu adaugand ca "pana nu exista o solicitare scrisa de vanzare a Castelului Bran, adresata Ministerului Culturii si Cultelor, totul este o simpla discutie informala. Nu sunt impotriva faptului ca intr-o faza ulterioara castelul sa fie cumparat de Consiliul Judesean Brasov, dar nu se respecta procedurile legale, respectiv necesitatea ca oferta initiala sa fie adresata MCC, care trebuie sa-si exercite dreptul de preemptiune", a declarat pentru Mediafax Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Negocierile pentru cumpararea Castelului Bran trebuie purtate de MCC, nu de Consiliul Judetean Brasov, a precizat ministrul, explicand ca solicitarea sau propunerea de vanzare trebuie adresata ministerului, urmand ca negocierile sa fie demarate dupa efectuarea unei evaluari a valorii castelului. Consiliul Judetean Brasov ar putea intra pe filiera abia dupa ce ministerul ar anunta oficial ca nu este interesat de cumpararea castelului, a declarat Iorgulescu. Ministrul a explicat mai departe ca e discutabil si faptul ca MCC ar putea da bani pentru o alta institutie, mai exact pentru a sprijini Consiliul Judetean Brasov, asa cum a sugerat presedintele Aristotel Cancescu. "Este discutabil daca MCC poate sa dea bani pentru o alta institutie. Pot sa cumpar Castelul Bran pentru a deveni un bun al statului, nu pentru a-l instraina", a mai spus Iorgulescu.
Consiliul Judetean Brasov a anuntat ca a decis sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro impusa de proprietar, tinand cont de beneficiile deosebite pe care le-ar putea obtine turismul brasovean in acest fel. Aristotel Cancescu a spus ca aceasta decizie a fost discutata cu avocatii familiei de Habsburg, urmand sa fie votata in plenul Consiliului Judetean Brasov la urmatoarea sedinta, Cancescu precizand ca va merge la Viena pe 15-16 ianuarie pentru a discuta cu reprezentantii bancii pentru accesarea imprumutului. Avocatul Corin Trandafir de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania, a confirmat decizia Consiliului Judetean Brasov, precizand ca isi va respecta oferta facuta, respectiv vanzarea Castelului Bran pentru suma de 60 de milioane de euro.
In ceea ce priveste exercitarea dreptului de preemptiune la cumpararea Castelului Bran de catre Ministerul Culturii si Cultelor, atat presedintele Consiliului Judetean Brasov, cat si avocatul Corin Trandafir au dat asigurari ca se vor respecta "toate formalitatile din punct de vedere legal".
Pe data de 8 decembrie firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir a facut o oferta unica de vanzare a Castelului Bran catre Consiliul Judetean Brasov. In cazul in care nici Consiliul Judetean, nici Ministerul Culturii si Cultelor nu ar fi fost interesate, Branul ar fi fost scos la vanzare catre cumparatorii privati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.