Boala consemnata de patru mii de ani, isteria a fost considerata maladia de care au suferit vrajitoarele, dar si sfintii. In ultimii 50 de ani, termenul se foloseste din ce in ce mai rar si, de cele mai multe ori, are conotatii peiorative, fiind asoc
Boala consemnata de patru mii de ani, isteria a fost considerata maladia de care au suferit vrajitoarele, dar si sfintii. In ultimii 50 de ani, termenul se foloseste din ce in ce mai rar si, de cele mai multe ori, are conotatii peiorative, fiind asociat deseori cu crizele de nervi ale femeilor. Incepand cu 1960, isteria a inceput sa fie divizata in numeroase diagnostice distincte.
Noile tehnologii incep sa explice boala
Dispozitivele care reusesc sa capteze imagini ale creierului "in actiune" au gasit, recent, explicatii pentru aceasta boala. "Noile tehnologii radiologice care capteaza imagini neurologice functionale, cum ar fi spectografia sau tomografia prin emisie de pozitroni (PET-CT), permit medicilor sa urmareasca modificarile activitatii cerebrale, detectand maladia Alzheimer cu patru-cinci ani inainte de manifestare", a explicat prof. dr. Ioan Codorean, seful Clinicii de Radiologie-Imagistica Medicala si Medicina Nucleara. Mecanismele care dau nastere la isterie nu s-au descoperit, inca, dar s-au gasit indicii fizice ale bolii.
Numele, schimbat in nevroza isterica
Isteria a trecut printr-o perioada in care a fost mai putin vizibila, dar nu a disparut. "Cei care sustin ca isteria a disparut ca diagnostic ar trebui sa mearga la marile spitale, unde pot vedea foarte multi pacienti cu aceasta patologie", declara Kasia Kozlowska, in "The Harvard Review of Psychiatry".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.