Perspectivele sistemului bancar din Romania sunt stabile, in pofida faptului ca riscurile de creditare se mentin ridicate, intrucat gradul redus de bancarizare a economiei ofera oportunitati importante de crestere, potrivit agentiei de evaluare finan
Perspectivele sistemului bancar din Romania sunt stabile, in pofida faptului ca riscurile de creditare se mentin ridicate, intrucat gradul redus de bancarizare a economiei ofera oportunitati importante de crestere, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service.
"Ratingurile pentru evaluarea situatiei financiare reflecta imbunatatirea mediului operational, la nivelul tarii, intrucat alinierea economica si politica la Uniunea Europeana si cresterea economica solida au favorizat dezvoltarea domeniului bancar", a declarat Constantinos Kypreos, analist la Moody's, in cel mai recent raport al agentiei privind sistemul bancar romanesc. De asemenea, implicarea activa a institutiilor straine de credit pe piata romaneasca a imbunatatit nivelul specializarii in sistem, contribuind la dezvoltarea retelei de unitati bancare. Capitalul strain a sustinut consolidarea sistemului, prin imbunatatirea nivelului tehnologic, extinderea gamei de produse si transferul de know-how, precum si prin finantari.
Ratingurile acordate de Moody's reflecta preocuparile legate de riscurile ridicate de credit asociate operatiunilor bancare, avand in vedere in special cresterea medie anuala a creditelor, care a depasit 42% in ultimii trei ani, ponderea importanta a imprumuturilor in valuta si stadiul de dezvoltare insuficient al sistemelor de management al riscului, se spune in raport. Romania a inregistrat progrese notabile, in ultimii ani, in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea sistemului bancar, dar aceasta evolutie trebuie sa continue.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.