Ministrul Justitiei, Monica Macovei, il acuza pe premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu de incetinirea procesului anti-coruptiei intr-un interviu aparut ieri seara pe portalul publicatiei europene EU Observer. Interviul-fluviu, realizat intr-
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, il acuza pe premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu de incetinirea procesului anti-coruptiei intr-un interviu aparut ieri seara pe portalul publicatiei europene EU Observer. Interviul-fluviu, realizat intr-o maniera favorabila ministrului, a fost realizat inca de pe 3 ianuarie de catre Valentina Pop, editor al Romaniei libere, informeaza EU Observer.
Ministrul Justitiei il acuza pe premier ca luni de zile nu a lasat-o sa puna pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de lege privind Agentia pentru Integritate si ca nu sustine legislatia anticoruptie, informeaza si Mediafax. "Premierul nu mi-a dat voie sa discut acest proiect de lege in Guvern luni de zile. Abia cand presedintele (n.r. Traian Basescu) a venit la o sedinta de Guvern, proiectul a fost pus pe ordinea de zi si adoptat", a spus Macovei.
In replica, intr-o emisiune transmisa ieri seara in direct de Realitatea TV, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca ministrul Justitiei este cel care trebuie in primul rand sa-si promoveze propria lege.
Macovei considera insa ca premierul dovedeste ca nu vrea sa se implice, atunci cand spune ca nu poate grabi trecerea legii ANI prin Parlament. Ministrul Justitiei a apreciat ca sprijinul politic pentru reforme s-a diminuat, iar Parlamentul si judecatorii nu par dispusi sa mearga mai departe cu reforma, in ciuda avertismentelor lansate de Comisia Europeana.
Fosta activista pentru drepturile omului, Macovei nu are afiliere politica si se bucura de sprijinul presedinteleui Traian Basescu, care a castigat alegerile din 2004 pe o platforma anti-coruptie, mentioneaza EU Observer, care isi inscrie articolul intr-o serie de materiale de promovare a Monica Macovei, aparute in strainatate, in ciuda performantelor controversate din tara. Insa Macovei da vina pentru aceasta direct pe colegii sai de Cabinet. "Exista mai putin entuziasm pentru masurile anti-coruptie decat in 2005", a spus Monica Macovei, care se plange prin intermediul publicatiei de la Bruxelles ca are o pozitie izolata in Guvern. "Cred ca printre membrii Cabinetului si colegii mei din Parlament, nimeni nu ma place", a afirmat Macovei. "Am observat ca, pe masura ce ne apropiam de data aderarii si eram siguri de aceasta data, masurile anticoruptie erau din ce in ce mai nedorite si mai criticate", a adaugat ministrul Justitiei.
Atacul via Bruxelles al Monica Macovei vine in contextul in care presiunile pentru anticipate sporesc in tara iar masina de propaganda zvoneste tot mai insistent ca un membru veteran al Partidul Democrat inca de pe vremea FSN, ministrul Transporturilor Radu Berceanu, ar urma sa ocupe fotoliul detinut in prezent de Calin Popescu Tariceanu. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.