Ministerul Apararii, prin Unitatea Militara 02523 Bucuresti, si-a anuntat intentia de a promova un proiect de asociere in participatiune pentru realizarea unor spatii multifunctionale cu destinatia de locuinte, birouri, spatii hoteliere si sali poliv

Ministerul Apararii, prin Unitatea Militara 02523 Bucuresti, si-a anuntat intentia de a promova un proiect de asociere in participatiune pentru realizarea unor spatii multifunctionale cu destinatia de locuinte, birouri, spatii hoteliere si sali polivalente, pe doua terenuri, aflate in proprietatea privata a ministerului. Anuntul de intentie a fost postat recent pe site-ul MApN, data limita de depunere a scrisorilor de intentie fiind 31 ianuarie 2007. Durata de realizare a proiectului este cuprinsa intre 18 si 24 de luni de la obtinerea autorizatiei de construire pentru investitiile Ministerului Apararii (hotel, spatii multifunctionale si locuinte) si intre 24 si 48 luni de la finalizarea investitiei ministerului pentru a realiza locuinte, spatii comerciale etc. pentru investitori. Termenul estimat pentru finalizarea tuturor investitiilor este de 4 - 6 ani. Potrivit informatiilor furnizate de MApN, cele doua terenuri sunt situate pe strada Brasov nr. 21 A (in suprafata totala de 4,736 ha), si pe strada Drumul Taberei (2,006 ha).

Descrierea proiectului

In ceea ce priveste asocierea in participatiune, aceasta urmeaza sa se realizeze in cadrul unei proceduri de dialog competitiv, prin initierea de catre Ministerul Apararii, in calitate de institutie publica, de consultari cu investitorii preselectati in scopul de a dezvolta una sau mai multe variante capabile sa intruneasca cerintele ministerului si pe baza carora candidatii sunt invitati sa liciteze.
Aceasta forma de asociere presupune punerea la dispozitie a terenurilor, in vederea prezentarii si realizarii de catre investitorul selectat a unei conceptii unitare de mobilare cu spatii multifunctionale a intregii zone, agreate de catre minister, in conformitate cu exigentele urbanistice.
Potrivit MApN, investitorii interesati urmeaza sa depuna oferte care sa raspunda cerintelor ministerului, iar in cadrul procedurii de dialog competitiv, pe baza unor criterii de punctaj, va fi ales cel care va prezenta cea mai eficienta modalitate de valorificare a terenurilor in cauza, pentru a se asocia cu autoritatea publica in vederea realizarii proiectului.
In contrapartida spatiilor realizate pentru minister, investitorul va dobandi in proprietate o cota parte din terenurile in cauza, in vederea realizarii unor spatii de locuit sau diverse, potrivit clauzelor contractuale negociate.

Investitorii trebuie sa-si asume o parte din riscuri

Pentru a putea fi precalificati, investitorii sau asocierile de investitori interesati vor trebui sa demonstreze ca au capacitatea de a realiza proiectul de asociere in participatiune propus, suficienta experienta in domeniu, resurse si expertiza in proiecte similare ca anvergura, experienta manageriala in domeniu, dar si capacitatea financiara de a atrage si gestiona in intregime si pe cont propriu, resursele financiare pentru un astfel de proiect.
Pe de alta parte, Ministerul Apararii cere ofertantilor sa prezinte garantii care sa permita realizarea proiectului in orice conditii (scrisori de confort si de garantie in cuantumul stabilit de catre minister).
Solicitandu-le explicatii privind aceste garantii, MApN ne-a dat urmatorul raspuns: "Cerinta referitoare la existenta de garantii se refera la o scrisoare solidara de garantie bancara de participare la licitatie, in contravaloare de 100.000 euro, o scrisoare de confort prin care investitorul demonstreaza nivelul angajamentelor financiare disponibile sa le mobilizeze pentru realizarea proiectului si o scrisoare solidara de garantie bancara de buna executie a contractului la valoarea investitiilor pentru Ministerul Apararii, dar nu mai putin de 30.000.000 euro. In caz de neexecutare a contractului, Ministerul Apararii poate executa scrisoarea de garantie de buna executie, putand realiza proiectul cu alt investitor".
Potrivit anuntului de intentie, MApN solicita investitorilor sa-si asume o parte din riscurile proiectului in baza unei matrice de distributie a riscurilor, propusa de autoritatea publica.

Evaluarea scrisorilor de intentie

In prima etapa se evalueaza scrisorile de intentie in vederea selectarii investitorilor interesati, in baza unor criterii de evaluare care cuprind anumite conditii minime. Acestea sunt modul de prezentare a ofertei, realizarea unei cifre de afaceri mai mare de 500 mil. euro pe an, pe ultimii 3 ani, fonduri proprii ale investitorilor mai mari de 30 mil. euro, experienta in materie de finantare mai mare de 100 mil. euro in ultimii 3 ani cumulati, lichiditate generala, active circulante/pasiv circulant mai mare de 100%, solvabilitate capital propriu/total pasiv mai mare de 30%, scrisoare de confort si experienta in proiecte mixte mai mare de 200.000 mp construiti din cel mult trei contracte, calitatea echipei propusa pentru realizarea proiectului - birou arhitectura cu cel putin 75.000 metri patrati realizati in ultimii 3 ani; birou constructii cu cel putin 75.000 metri patrati realizati in ultimii 3 ani; birou tehnic cu cel putin 75.000 metri patrati realizati in ultimii 3 ani.
Dupa evaluarea scrisorilor de intentie se trece la dialogul competitiv propriu-zis si la negocierea contractului de asociere cu investitorul cel mai bine clasat in urma aplicarii criteriilor de evaluare a ofertelor finale. Contractul va fi atribuit investitorului care a prezentat cea mai buna oferta tehnico-financiara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.