Anul 2007 incepe promitator, la capitolul acte normative, pentru tinerii de pana in 35 de ani fara locuinta, dar si pentru cei care vor fi evacuati din casele nationalizate, ori pentru sinistrati. Presedintele Traian Basescu a promulgat, ieri, leg
Anul 2007 incepe promitator, la capitolul acte normative, pentru tinerii de pana in 35 de ani fara locuinta, dar si pentru cei care vor fi evacuati din casele nationalizate, ori pentru sinistrati. Presedintele Traian Basescu a promulgat, ieri, legea prin care statul le acorda acestora o subventie de 10.000 de euro, daca isi construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar.
In cazul tinerilor, ar mai exista, cel putin scriptic, o optiune: Legea nr. 5/2003, prin care autoritatile locale ar trebui sa le acorde gratuit un teren de maxim 500 mp pentru construirea locuintei. Dar, cum terenurile sunt mult prea valoroase pentru a fi donate unor simpli cetateni, primarii s-au codit sa puna in aplicare acest act normativ. Dupa afisarea listelor de prioritati, stabilirea ordinii solicitantilor in functie de clasament si aprobarea, de catre Consiliul local, a listei finale, operatiunea s-a blocat, justificata de primari prin lipsa de terenuri. Daca gestul edililor din marile orase ar fi, oarecum, explicabil, nu acelasi lucru s-ar putea spune despre autoritatile locale din provincie, unde multi dintre tinerii casatoriti ar fi putut beneficia de Legea 5/2003, macar la marginea satului. Peste 30.000 de cereri au fost depuse in baza acestei legi - dintre care 6000 numai in Capitala -, iar autoritatile locale mai detin si acum listele. In Bucuresti, singurul primar care a pus in aplicare aceasta lege a fost Neculai Ontanu, care a repartizat 26 de terenuri in Sectorul 2.
In privinta noii legi - OUG nr. 51/2006 -, corvoada obtinerii subventiei este la fel de descurajatoare, dupa o prima lecturare a pasilor pe care trebuie sa-i parcurga viitorii beneficiari. Consiliile locale ale primariilor de sector din Bucuresti si-au constituit, deja, cate o comisie care va analiza cererile depuse pentru obtinerea subventiei. Din acest moment va porni lungul drum al aprobarii documentelor, pe la diverse institutii. Astfel, solicitarile se depun inainte de contractarea creditului ipotecar, iar comisiile vor analiza lunar, in primele 5 zile lucratoare, pe cele depuse in luna anterioara. Dupa analizare, se va intocmi si afisa in cadrul aceluiasi termen listele nominale cu solicitantii declarati eligibili si neeligibili. Contestatiile vor fi adresate primarului, in termen de 7 zile de la afisarea listelor. Edilul va supune, cu celeritate, Consiliului local analizarea acestora, iar Consiliul local va aproba, prin hotarare, in cel mult 30 de zile de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor, listele nominale, dupa solutionarea contestatilor. Pentru solicitantii eligibili inscrisi in liste, primarul, in calitate de ordonator principal de credite, va elibera o adeverinta, valabila 90 de zile, prin care se va certifica faptul ca detinatorii acesteia au dreptul la subventia prevazuta de lege precum si cuantumul acesteia. Posesorul ei are obligatia ca, in perioada de valabilitate a acesteia, sa depuna la aparatul de specialitate al edilului o copie de pe contractul de imprumut, incheiat cu o institutie financiar-bancara specializata in acordarea de credite ipotecare, imprumut de destinat finantarii constructiei locuintei pentru care primeste subventie de la bugetul de stat si o scrisoare bancara emisa de institutia cu care a incheiat contractul de imprumut. Propunerile de subventie se vor transmite, prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti - unde vor fi centralizate - catre Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in al carui buget vor fi prevazute fondurile corespunzatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.