Epoca televizoarelor clasice, cu tub cu raza catodica (CRT) este pe sfarsite. In momentul de fata, consumatorii au de ales intre doua tehnologii aflate intr-o competitie din ce in ce mai dura: plasmele versus LCD-uri.
Dupa suprematia plasmelor in
Epoca televizoarelor clasice, cu tub cu raza catodica (CRT) este pe sfarsite. In momentul de fata, consumatorii au de ales intre doua tehnologii aflate intr-o competitie din ce in ce mai dura: plasmele versus LCD-uri.
Dupa suprematia plasmelor in 2005, anul trecut LCD-urile s-au impus in forta de piata romaneasca. "2006 poate fi considerat un punct de inflexiune in evolutia vanzarilor de televizoare LCD. Desi nu dispunem de bilanturile aferente, putem afirma ca acestea au castigat foarte mult din volumul vanzarilor pe piata noastra", a declarat, pentru Adevarul, Catalin Patrasescu, Managing Partner SmartPoint.
Practic, consumatorii trebuie sa aleaga intre doua tipuri diferite de sisteme cu ecran plat. Dar care dintre acestea este mai bun? Ecranele plasmelor si LCD-urilor pot parea asemanatoare, insa ecranul plat si profilul subtire reprezinta locul unde asemanarile se termina. Ecranele plasmei utilizeaza o matrita alcatuita din celule foarte mici de sticla umplute cu gaz. Curentul electric aprinde gazul din fiecare celula, astfel ca acestea stralucesc cu o anumita intensitate, formand imaginea. Ecranele LCD sunt "sandviciuri" lichide intre doua placi de sticla polarizata. Imaginile sunt create prin modificarea incarcaturii electrice aplicate cristalelor. Fiecare dintre tehnologii are punctele slabe si atuurile ei. Cel mai evident atu al LCD-urilor, care le-au si impus pe piata autohtona, ramane, insa, pretul, mult mai accesibil.
In mod traditional, tehnologia LCD a fost utilizata pentru ecrane mai mici, iar cea a plasmelor, pentru ecrane mai mari. "In prezent, lucrurile au luat o intorsatura, in sensul ca ecranele LCD au dimensiuni tot mai mari. Utilizarea tehnologiei LCD pentru ecrane mai mari este, inca, mai scumpa comparativ cu cu cea a plasmelor, insa, in timp, pretul usor mai ridicat va fi compensat de o performanta mai buna", spune Dragos Tudor Marcom Specialist - CE
Philips Romania. In plus, durata de utilizare a ecranelor LCD fata de plasme este mai mare, subliniaza reprezentantul Philips.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.