Proiectul infiintarii unui grup de extrema-dreapta in cadrul Parlamentului European a ajuns in-tr-un stadiu destul de avansat. Desi au fost mai multe tentative in acest sens, partidele de dreapta din PE nu au reusit pana acum sa se puna de acord asup

Proiectul infiintarii unui grup de extrema-dreapta in cadrul Parlamentului European a ajuns in-tr-un stadiu destul de avansat. Desi au fost mai multe tentative in acest sens, partidele de dreapta din PE nu au reusit pana acum sa se puna de acord asupra unor principii comune pe baza carora sa colaboreze.
Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, a sporit si numarul potentialilor membri ai acestor grup datorita celor 5 europarlamentari trimisi de PRM la Strasbourg si bulgarului ce reprezinta partidul "Ataka". Din acest motiv, publicatia britanica "The Guardian" a publicat in editia electronica de ieri un articol intitulat "Primul cadou al Romaniei pentru Uniunea Europeana - un grup de neofascisti si negationisti ai Holocaustului".
Si pe site-ul EUobserver.com a fost publicat un material despre planurile nationalistilor europeni.
Europarlamentarul austriac Andreas Moelzer a declarat ca anuntul oficial al constituirii grupului parlamentar va fi facut pe 15 ianuarie.
Acesta se va numi "Identitate, Suveranitate si Transparenta" (IST) si va avea peste 20 de membri, peste baremul de 19, impus de normele Parlamentului European.
Platforma grupului este minimala: lupta impotriva imigratiei, impiedicarea aderarii Turciei la Uniunea Europeana si impiedicarea adoptarii unei Constitutii Europene. Programul este atat de restrans deoarece persista, in multe cazuri, tensiuni intre diferitele partide membre, tocmai din cauza nationalismului afisat.
"E mai mult un grup tehnic decat unul politic. Ne unim mai mult din necesitate. Supravietuirea este posibila doar intr-un grup politic", a declarat pentru EUobserver Alessandra Mussolini, care a evidentiat unul din principalele motive ale constituirii grupului, anume banii, care sunt alocati preferential grupurilor organizate. Alessandra Mussolini este nepoata dictatorului Benito Mussolini si europarlamentar din partea unui partid italian neofascist.

"Ataka" si PRM, "cadouri" refuzate

Jurnalistul britanic Ian Traynor, de la "The Guardian", trece in revista liderii noii formatiuni transpartinice din Parlamentul European. Cel mai probabil lider de grup va fi francezul Bruno Gollnisch, vicepresedintelui Frontului National al lui Jean-Marie Le Pen, iar secretarul general va fi Andreas Moelzer (Partidul Libertatii din Austria). Gollnisch asteapta verdictul unui proces desfasurat la Lyon, in care este acuzat de negarea Holocaustului, fapt care in Franta este socotit infractiune. Traynor a accentuat faptul ca Moelzer si partidul sau s-au opus aderarii Romaniei si Bulgariei, desi PRM va fi a doua forta in IST, dupa Frontul National.
Este mentionat si un polonez care l-a omagiat public pe generalul Franco, cel care a condus Spania timp de cateva decenii cu o mana de fier. De asemenea, Ligii Familiilor Poloneze, partid care face parte din coalitia de guvernamant de la Varsovia, i se reproseaza atitudinea homofoba si antisemita.
In "The Guardian" se arata ca, in pofida reticentelor extremei drepte din Europa de Vest fata de integrarea Romaniei si Bulgariei, tocmai prezenta PRM si "Ataka" a condus la coagularea noului grup. PRM este caracterizat ca un partid "antisemit, antimaghiar" si i se reproseaza si pozitiile fata de comunitatea rroma.
In cazul "Ataka", condus de Volen Siderov, sunt mentionate atacurile la adresa turcilor si tiganilor, dar si faptul ca europarlamentarul acestui partid, Dimitar Stoianov, se lauda la Strasbourg cum in Bulgaria poate fi cumparata o tiganca frumoasa cu 5.000 de euro.
Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, este nemultumit de faptul ca presa britanica a catalogat PRM drept un partid de extrema dreapta, dar a confirmat iminenta constituire a IST. Bolcas a negat faptul ca acest grup isi va asuma valori antieuropene, deoarece chiar titulatura prezinta trei valori larg acceptate in Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.