care raman in tara asteapta rezultatele reformei sistemului sanitar. Fiecare spital va fi evaluat prin indicatorii de performanta si competitivitate, pe care fiecare unitate sanitara este obligata sa-i respecte, ca sa nu piarda contractul cu Ca
care raman in tara asteapta rezultatele reformei sistemului sanitar. Fiecare spital va fi evaluat prin indicatorii de performanta si competitivitate, pe care fiecare unitate sanitara este obligata sa-i respecte, ca sa nu piarda contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate.
Nu exista nicio directiva europeana care sa ne oblige sa alocam un anumit procent din PIB sistemului sanitar. "Uniunea Europeana nu ne va construi spitale si nici nu le va moderniza pe cele existente", a declarat, pentru Adevarul, Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a adaugat ca nu exista standarde sau obligatii in ceea ce priveste asistenta medicala, aceasta fiind atributia fiecarui stat. Singurele reglementari europene sunt legate de medicina publica - situatia epidemiologica, calitatea apelor si deseuri. Mai multe spitale de boli infectioase din tara au fost modernizate cu fonduri europene, cel mai important dintre ele fiind Institutul "Matei Bals" din Capitala.
Rezerve obligatorii de apa pentru 12 ore
Normele de igiena, armonizate cu prevederile europene, ne impun protejarea surselor de apa, prin asigurarea unor perimetre de protectie sanitara. Apa va fi tratata in asa fel incat sa permita protectia consumatorilor de agentii patogeni si impuritatile din apa, care pot fi periculoase pentru sanatatea umana. Reteaua de distributie a apei trebuie sa asigure un regim continuu, cantitatea necesara si sa nu permita contaminarea exterioara, iar localitatile trebuie sa dispuna de rezerve de apa potabila pentru acoperirea minimului necesar pentru o perioada de 12 ore de intrerupere a prelucrarii si livrarii in statiile de tratare. Orice localitate cu mai mult de 2.500 de locuitori va trebui sa aiba instalatii de epurare.
Seringile folosite in casa se arunca la spital
Vom sorta gunoiul, la nivelul fiecarei locuinte, in elemente reciclabile si nereciclabile si il vom colecta in recipiente acoperite. Reziduurile menajere nu se colecteaza direct in recipient, ci intr-o punga de polietilena, aflata in recipient, care sa aiba un volum ceva mai mare decat volumul recipientului. Persoanele care isi administreaza singure tratamente injectabile la domiciliu si cadrele medicale care aplica tratamente la domiciliu sunt obligate sa colecteze deseurile rezultate in recipiente cu pereti rezistenti - cutii din carton sau din metal, pe care le vor depune la cea mai apropiata unitate de asistenta medicala publica. Recipientele stradale se vor goli periodic, nu mai rar de o data la doua zile, vara, si o data la trei zile, iarna.
Ministerul Sanatatii viseaza ca va trata straini
Ministerul Sanatatii a identificat o oportunitate pe care tara noastra, ca membra UE, o poate specula. Sunt tari in UE in care pacientii din sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt nemultumiti de listele de asteptare, care pot ajunge pana la cateva luni, sau, in anumite cazuri, pot depasi un an. Marea Britanie este pe primul loc in acest sens.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.