doua dintre concluziile celui mai recent sondaj de opinie, realizat in toate statele UE prezentat, ieri, la Bucuresti. Studiul arata ca 48 la suta din romani sunt multumiti de traiul pe care-l au, cifra foarte mica in comparatie cu media de 72 la sut
doua dintre concluziile celui mai recent sondaj de opinie, realizat in toate statele UE prezentat, ieri, la Bucuresti. Studiul arata ca 48 la suta din romani sunt multumiti de traiul pe care-l au, cifra foarte mica in comparatie cu media de 72 la suta de multumiti din tarile care au aderat in 2004 la UE. La polul opus se afla Suedia, o tara in care 98 la suta se declara multumiti de felul in care traiesc.
Increderea in justitie a scazut de la 34 de procente la 26, doar in sase luni. "Romanii au aflat mai multe despre justitie, despre combaterea coruptiei, a existat si raportul Comisiei Europene care atragea atentia ca tara mai are probleme la capitolul justitie si lupta impotriva coruptiei", a explicat insarcinatul cu afaceri din cadrul Reprezentantei CE la Bucuresti, Giorgio Ficcarelli. Sociologul Dumitru Sandu, coordonatorul sondajului pentru Romania, afirma ca, pe masura ce informarea creste in randul populatiei, cresc si asteptarile si exigenta. "Totodata, faptul ca au existat promisiuni de solutionare a coruptiei, au fost incepute anchete in astfel de cazuri, care insa nu au dat inca rezultate concrete (condamnari n.r), a creat perceptia ca nu s-a facut nimic", adauga sociologul. Romanii au devenit mai critici si pentru ca au calatorit si lucrat prin Europa si au vazut cum functioneaza acolo institutiile, mai spune Sandu.
Saracia nu impiedica optimismul
Vestea buna care reiese din sondaj este, potrivit lui Dumitru Sandu, ca spre deosebire de bulgari, care sunt saraci si pesimisti, pe romani saracia nu-i impiedica sa ramana optimisti. Optimismul individual este mai ridicat in Romania decat in UE, 40 la suta, comparativ cu 31 de procente inregistrate in noile state UE si 35 la suta in vechea Europa. "Bulgaria este un fel de Vaslui - sarac si pesimist cronic - al Uniunii Europene", explica Sandu. Studiul arata ca doar 30 la suta din romani cred ca dupa primul an de la aderare le va merge mai bine economic. Romanii cei mai pesimisti sunt cei din nord-estul tarii, acolo unde saracia este cea mai mare. Locuitorii Vasluiul, unde rata somajului este cea mai ridicata la nivelul tarii, sunt "pesimisti cronici", cum ii numeste Sandu. Ei cred ca acum e rau in Romania si va fi in 12 luni si mai rau. Pesimismul este legat direct de migratia fortei de munca, explica sociologul. Acolo, unde oamenii au plecat la munca in Spania sau Italia, speranta ca intr-un an va fi mai bine din punct de vedere economic este crescuta. Astfel de zone de optimisti sunt Banatul, Maramuresul si zona Bucurestiului. Aici oamenii cred ca e bine acum si ca va fi si mai bine.

Solutiile sunt asteptate de la Bruxelles
Cea mai mare problema cu care se confrunta Romania este saracia, crede aproape jumatate din populatia tarii (45%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.