General Electric, a doua mare companie la nivel mondial din punct de vedere al valorii de piata, a ajuns la un acord pentru preluarea Vetco Gray, companie producatoare de instalatii si echipamente de extractie a gazelor naturale si petrolului, pentru

General Electric, a doua mare companie la nivel mondial din punct de vedere al valorii de piata, a ajuns la un acord pentru preluarea Vetco Gray, companie producatoare de instalatii si echipamente de extractie a gazelor naturale si petrolului, pentru suma de 1,9 miliarde de dolari. Decizia GE vine in contextul preturilor tot mai ridicate ale combustibilor si rezervelor energetice tot mai scazute, care obliga companiile din domeniu sa isi intensifice investitiile in explorarea de noi campuri de gaze si petrol.
GE va achizitiona compania americana de la 3i Group, JPMorgan Partners LLC si Candover Investments, informeaza Bloomberg.
Prin preluarea Vetco, General Electric isi va imbogati portofoliul cu 5.000 de angajati si isi va extinde operatiunile in peste 30 de tari, pe fondul cresterii cererii pentru explorarea energetica, la nivel mondial.
"Din punct de vedere strategic, achizitia operata de GE este oportuna", a declarat Keith Morris, analist petrolier la compania Evolution Securities, in Londra.
"GE a vrut un lider de piata, iar Vetco se bucura de o reputatie puternica in segmentul echipamentelor de extractie", a spus Morris.
Cotatia actiunilor GE a inregistrat o scadere de doi centi, ajungand la valoarea de 37,54 de dolari/titlu, pe Bursa germana, iar in Franta, valoarea actiunilor s-a depreciat cu patru centi, pana la 37,52 de dolari/titlu. In ultimele 12 luni, actiunile GE s-au apreciat cu 5,9 procente.
Probabil, vanzarile Vetco s-au plasat in 2006 in jurul valorii de 1,6 miliarde de dolari, in crestere cu 18% comparativ cu anul 2005.

Extractia, domeniul viitorului

"Acest sector este cu siguranta unul interesant, in special partea sa de offshore", a afirmat Manfred Jaisfeld, analist la National-Bank AG, in Germania. "Aceasta afacere va creste in viitor", a spus Jaisfeld.
General Electric a intrat in afaceri cu gaz si petrol in 1994, dupa ce a achizitionat compania italiana Nuovo Pignone. Unitatea italiana a furnizat, in 2005, 3,6 miliarde de dolari din totalul profiturilor de 149,7 miliarde de dolari consemnate de grupul GE.
"Achizitia ii permite GE sa detina o mai mare parte din aceasta afacere, care se extinde rapid la nivel global", a afirmat Claudi Santiago, CEO al unitatii GE de petrol si gaze.

Vanzatorii au de castigat

3i, Candover si JPMorgan Partners LLC vor obtine, de pe urma vanzarii Vetco Gray, de 3,5 ori mai mult decat au investit initial in Vetco, cand au cumparat compania americana de la compania elvetiana ABB, in urma cu mai putin de trei ani.
Cele trei firme au folosit 420 de milioane de dolari, cash, pentru a-si finanta preluarea. Fondurile de investitii vor continua sa ramana proprietarii Vetco Aibel, o companie care proiecteaza si construieste fabrici specializate in productia de gaze si petrol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.