Anul 2006 a fost cu siguranta unul prolific pentru piata imobiliara romaneasca, in mare parte si datorita investitiilor straine masive atrase de acest domeniu, el devenind scena pe care s-au remarcat cativa jucatori internationali majori. In afara de

Anul 2006 a fost cu siguranta unul prolific pentru piata imobiliara romaneasca, in mare parte si datorita investitiilor straine masive atrase de acest domeniu, el devenind scena pe care s-au remarcat cativa jucatori internationali majori. In afara de fondurile britanice de investitii, se pare ca si companiile israeliene au inceput sa-si indrepte atentia spre piata emergenta din tara noastra, astfel ca, la numai un an de activitate serioasa a acestora, la orizont li se profileaza o ascensiune rapida, mai ales avand in vedere experienta si renumele dobandite de acestea pe plan mondial.
Unul dintre cei mai puternici actori israelieni care populeaza real-estate-ul autohton este Africa Israel Europe, subsidiara a grupului Africa Israel Investments, aceasta din urma fiind cea de-a sasea companie ca valoare pe piata din capital din Tel Aviv, cu un capital de circa 3 miliarde de dolari.
Concentrandu-si activitatea in tari ca Republica Ceha, Serbia, Olanda, Marea Britanie si Canada, fondul israelian de investitii a intrat pe piata imobiliara romaneasca in anul 2005, odata cu achizitionarea unui teren, in prezent cel mai important proiect derulat de companie fiind Cotroceni Park.

Africa Israel Europe - 500 mil. euro in urmatorii 4-5 ani

In legatura cu acesta, Reuven Haver, directorul general al firmei Cotroceni Park, a declarat, citat de Mediafax: "Vom investi 110 milioane de euro in complexul comercial Cotroceni Park, care va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2008. Am achizitionat deja un teren in Voluntari, unde vom construi un complex rezidential de 230.000 mp. Investitia pentru acest proiect va fi de circa 250 mil. euro, iar acesta va cuprinde 2.500 de locuinte si diverse facilitati". Conform oficialului companiei, in afara de complexul comercial Cotroceni, Africa Israel Europe mai avea in vedere, la sfarsitul anului trecut, si achizitionarea unui teren in apropiere de autostrada Bucuresti - Pitesti, pentru dezvoltarea unui centru logistic si industrial in suprafata de 150.000 mp, Haver preconizand pentru aceasta o investitie de 75 milioane de euro. Aceste proiecte nu sunt decat inceputul activitatii companiei pe piata din tara noastra, Reuven Haver estimand o infuzie de fonduri israeliene in valoare de 500 mil. euro pentru urmatorii 3-4 ani.

Grupul Platinum si Polar Investments, doi jucatori israelieni noi

Tatonarea cu succes a pietei romanesti de catre Africa Israel Europe nu a ramas fara ecou, astfel incat, in luna noiembrie a anului trecut, a avut loc lansarea unui proiect rezidential dezvoltat de o alta companie israeliana, Grupul Platinum de data aceasta, al carui presedinte, Shlomo Sharon, este actionar majoritar in cadrul conglomeratului israelian de firme Z.M.H. Hammerman.
Venind, spre deosebire de subsidiara Africa Israel Investments, pe segmentul de rezidentiale, Grupul Platinum face un pas in plus, oferind, prin ansamblul Vitan Platinum Towers, o alternativa de 300 de apartamente noi pentru clasa medie, la preturi de aproximativ 1.000 euro pe metru patrat.
Infiintat in 2005, Grupul Platinum Romania are in plan desfasurarea unor proiecte rezidentiale de anvergura, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel de birouri, nu doar in Capitala, dar si in orasele mari ale tarii.
Tuturor acestor proiecte aflate in desfasurare, se adauga intentiile declarate ale fondurilor de investitii israeliene de a-si intensifica activitatea pe piata romaneasca - conform Reuters, un alt grup de investitii israelian, Polar Investments, anunta in luna decembrie ca vizeaza investitii de peste un miliard de dolari, in special in tarile Europei de Est, printre care si Romania.
Toate acestea contribuie la faptul ca anul 2007 sta, inca de pe acum, sub semnul unor importante tranzactii imobiliare cu iz oriental.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.