Desi doar 48% dintre romani sunt multumiti de viata lor, acestora nu le este teama ca-si vor pierde locurile de munca, dar sunt, in schimb, ingrijorati de mersul economiei, cresterea preturilor si marirea ratei inflatiei. Acesta este "pulsul Romaniei

Desi doar 48% dintre romani sunt multumiti de viata lor, acestora nu le este teama ca-si vor pierde locurile de munca, dar sunt, in schimb, ingrijorati de mersul economiei, cresterea preturilor si marirea ratei inflatiei. Acesta este "pulsul Romaniei la momentul 0 al drumului catre integrare", potrivit celui de-al cincilea si ultimului Raport National de tara- Eurobarometru 66, facut public, ieri, de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti. Elaborarea sa a avut la baza un sondaj desfasurat in perioada 6-9 septembrie 2006, pe un esantion de 1047 de persoane. Printre subiectele vizate, se numara atitudinea romanilor fata de Uniunea Europeana si institutiile romanesti, prioritatile in plan social si la valorile fundamentale.

UE - solutia problemelor sociale si economice
Pe scurt, Eurobarometrul subliniaza ca romanii s-au alaturat Europei largite cu o mare incredere in aceasta (67%), dar mai putin satisfacuti de traiul cotidian decat restul europenilor (48%, fata de 72% in statele care au aderat la UE in 2004 si 85% in tarile fostei UE-15). Procentul romanilor increzatori il depaseste de departe pe cel al cetatenilor vechilor state membre (primele 15), cifrat la numai 42. La momentul aderarii, romanii percep "Europa largita" drept cea mai buna solutie a unor probleme sociale si economice, pe care institutiile autohtone s-au dovedit incapabile sa le rezolve. Potrivit Eurobarometrului 66 pentru Romania, acestia se asteapta ca aderarea sa aduca o imbunatatire semnificativa a nivelului de trai, reflectata cu precadere in cresterea salariilor, stabilizarea preturilor si diminuarea ratei inflatiei. Asa cum arata autorul studiului, profesorul Sandu Dumitru, increderea romanilor in noua arhitectura europeana este efectul "conjugarii unui set de factori favorabili", in pofida valorii scazute a Produsului Intern Brut pe locuitor inregistrata in prezent. Romanii mai sunt optimisti pentru ca, odata cu intrarea in UE, vor sa uite frustrarilor din vechiul regim si sa-si consolideze legaturile cu Occidentul.
Romanii au o perceptie a UE total diferita de cea a restului cetatenilor europeni. Spre exemplu, populatia celor mai vechi 15 state membre pun un accent deosebit pe institutiile nationale, de la care asteapta mult mai mult decat de la cele comunitare, in timp ce romanii le privesc pe primele cu scepticism.Printre preocuparile de baza ale populatiei, se mai numara pensiile, sistemul sanitar, taxele si dezvoltarea regionala, in timp ce populatia din restul statelor comunitare este mai preocupata de somaj, terorism si imigratie.

38% dintre romani cred ca o vor duce mai bine
Optimismul romanilor nu se opreste aici. 38% dintre ei cred ca o vor duce mai bine peste un an, parere impartasita de numai 20% dintre membrii UE. Un procent de 47% este convins ca lucrurile se indreapta in directia buna, fata de numai 27%- media in UE.
Rezultatele Eurobarometrului arata ca opiniile sunt extrem de impartite, functie de cele opt euroregiuni aferente, existand astfel o "Romanie a starilor de spirit regionala, puternic structurata pe regiunile de dezvoltare". Regiunea Bucuresti si vestul tarii bat recordul la euro-optimism, 75% aratandu-si deschis increderea in structurile comunitare, fata de media nationala de numai 67%. Cel mai accentuat pesimism il arata eurozona Moldova, cu precadere populatia saraca din localitatile izolate. La polul opus, se situeaza romanii din localitatile unde s-a plecat masiv la munca in strainatate.

Multa munca, putina distractie
Profilul romanului obisnuit este aproape identic cu cel al restului cetatenilor UE in ceea ce priveste valorile personale, respectiv drepturile omului, pacea si respectul pentru viata. Spre deosebire insa de ceilalti eurocetateni, romanii pun pe primul plan munca - trecuta la capitolul "impliniri personale" si pe ultimul- timpului liber. In conceptia acestora, doar un loc de munca stabil si bine platit poate produce satisfactii personale, deoarece pana si distractiile inseamna tot bani.

CE - cu ochii pe gestionarea banilor europeni
Giorgio Ficarelli, coordonatorul Echipei Operationale de tranzitie a Reprezentantei CE in Romania,a calificat drept "incurajator pentru tot restul Europei" euro-optimismul romanilor in ajunul aderarii, insa a lasat sa se inteleaga ca acest lucru nu va fi suficient pentru un trai mai bun. Oficialul european a subliniat ca urmatoarele sase luni vor fi decisive in acest sens, autoritatile urmand sa demonstreze ca sunt capabile sa gestioneze corect si eficient a fondurile europene. De altfel, Ficcarelli a anuntat deschis ca Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va supraveghea modul de gestionare a fondurilor comunitare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.