Ministerul Sanatatii Publice pregateste, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, seturi noi de norme de igiena si de recomandari privind mediul de viata al populatiei. Normele vor fi obligatorii pentru toate unitatile din sistemul publ
Ministerul Sanatatii Publice pregateste, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, seturi noi de norme de igiena si de recomandari privind mediul de viata al populatiei. Normele vor fi obligatorii pentru toate unitatile din sistemul public si privat, dar si pentru populatie, iar nerespectarea lor atrage raspunderea disciplinara, administrativ-materiala, civila sau chiar penala.
Locuinte dupa solstitiu
Dupa ce intra in vigoare noile norme, cladirile de locuinte vor trebui sa asigure insorirea incaperilor pe o durata de cel putin o ora si jumatate zilnic in solstitiul de iarna a tuturor incaperilor sau cel putin o camera din doua, doua camere din trei sau patru pentru fiecare apartament. La randul lor, parcarile si garajele vor fi situate la distante de minimum cinci metri de ferestrele camerelor de locuit din blocuri, in aceste spatii fiind interzise activitatile de reparatii si intretinere auto. Amplasarea obiectivelor economice cu surse de zgomot si vibratii se va face in asa fel incat, pentru locuinte, nivelul acustic echivalent continuu (Leq), masurat in interiorul camerei de dormit cu ferestrele inchise, sa nu depaseasca 35 dB(A) si curba de zgomot 30 in timpul zilei, iar in timpul noptii (22.00-6.00) nivelul echivalent continuu (Leq) trebuie redus cu 5 dB(A).
Ca si parametrii sanitari care trebuie sa fie respectati la proiectarea si executarea locuintelor, noile norme prevad suprafete minime pentru o camera de 12 mp; bucatarie - 5 mp, iar inaltimea sub plafon - 2,60 m. Ventilatia naturala trebuie asigurata prin amplasarea prizelor de aer exterior, pentru evacuarea aerului prin conducte verticale cu tiraj natural si prin pastrarea libera a unui spatiu de un cm sub usile interioare.
Minim 20 de grade in camera
Ghenele tehnice si toboganul de deseuri solide se izoleaza acustic; peretii, planseele si putul ascensorului trebuie izolate impotriva zgomotelor si vibratiilor. Sistemul de incalzire trebuie sa asigure temperatura minima de 20 grade C, cu diferente in functie de utilizarea incaperii: baie, W.C.: 22 grade C; camera de zi, dormitoare: 20 grade C. Planificarea interioara a spatiilor trebuie sa permita circulatia comoda a copiilor, persoanelor in varsta si cu dizabilitati, prin culoare de minimum 1,20 m largime.
Materialele folosite in constructia, finisarea si dotarea locuintelor se aleg astfel incat sa nu polueze aerul interior, cu atentie la formaldehida, azbest si radon. Tot atentie deosebita este recomandata si la proiectarea si constructia blocurilor de locuinte, in ceea ce priveste orientarea camerelor fata de vanturile dominante, de curentii locali de aer, care se produc in ansamblurile de constructii inalte, si fata de insorirea maxima din timpul verii.
Fantani doar cu acoperis
Pentru fantani publice si individuale folosite la aprovizionarea cu apa de baut vor fi, de asemenea, impuse o serie de noi reguli. Apa din fantana, folosita in scop potabil, trebuie sa corespunda calitativ reglementarilor apei potabile si sa asigure cantitatea minima necesara, zilnica, pentru locuitorii deserviti. Fantana trebuie amplasata si construita astfel incat sa fie protejata de orice sursa de poluare si sa asigure accesibilitatea. In situatia in care constructia fantanii nu asigura protectia apei, iar adancimea acviferului folosit este mai mica de 10 m, amplasarea fantanii trebuie sa se faca la cel putin 10 m de orice sursa posibila de poluare: latrina, grajd, depozit de gunoi sau deseuri de animale, cotete etc. Adancimea stratului de apa folosit nu trebuie sa fie mai mica de 4 m. Fantana trebuie sa aiba capac, iar deasupra ei un acoperis care sa o protejeze impotriva precipitatiilor atmosferice.
Gunoi reciclabil
La stabilirea amplasamentelor imobilelor cu mai multe apartamente, platformele pentru depozitarea recipientelor de colectare a gunoiului menajer (in cazul in care nu au fost prevazute camere speciale de depozitare in interiorul cladirii) vor fi dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului si a ritmului de evacuare a acestuia, la distante de minimum cinci metri de ferestrele apartamentelor. Ele pot fi cuplate cu instalatii pentru batut covoare.
Gunoiul trebuie sortat in componente reciclabile si nereciclabile. Deseuri menajere: deseurile predominant organice, biodegradabile se colecteaza astfel incat orice risc sau disconfort creat de mirosuri, insecte, rozatoare sa fie evitat si pe cat posibil sa nu se amestece cu alte tipuri de deseuri.
Deseurile voluminoase se colecteaza, se transporta si se trateaza astfel incat sa se permita reciclarea si refolosirea prin sortarea si tratarea separata a diferitelor componente din deseul voluminos respectiv. Ele nu pot fi colectate in containerele obisnuite si de aceea agentul economic responsabil cu gestionarea deseurilor va asigura ridicarea lor periodica si transportul lor cu mijloace adecvate. Populatia va fi anuntata din timp asupra perioadei de colectare. Pentru deseurile periculoase (toxice, poluante, inflamabile, explozibile etc.), care pot aparea in deseurile menajere, precum acumulatori uscati, tuburi sub presiune (tip spray), tuburi fluorescente, recipiente in care au fost substante toxice, substante toxice de uz menajer, medicamente etc., agentul economic responsabil va asigura functionarea unui sistem de colectare a acestor deseuri.
Struti la distanta
In cazul in care prin studii de impact (realizate de catre institutele de sanatate publica, centrele medicale, cabinete individuale de epidemiologie, igiena si medicina muncii) nu s-au stabilit alte distante, distantele minime de protectie sanitara, recomandate intre zonele protejate (zone de locuit, parcuri, zone de odihna, centre sociale, centre medicale etc) si o serie de unitati care produc unele riscuri sanitare, sunt urmatoarele (spre exemplu): 50 de metri pentru ferme si crescatorii de cabaline, intre cinci si 30 de capete, ferme si crescatorii de pasari intre 51 si 100 de capete, baze de utilaje ale intreprinderilor de transport sau cimitire, ferme si crescatorii de melci; 500 de metri pentru ferme si crescatorii de porci intre 51 si 500 de capete, ferme si crescatorii de struti, abatoare, targuri de vite si baze de receptie a animalelor; 1000 de metri pentru ferme si crescatorii de pasari cu peste 5.000 de capete si complexe avicole industriale sau platforme pentru depozitarea gunoiului porcin.
In mediul rural, unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apa curenta, canalizare, adaposturile de animale de cel mult doua capete cabaline, cinci capete bovine, 50 de pasari, 15 ovine sau caprine si/sau cinci capete porcine, se amplaseaza la cel putin 10 metri de cea mai apropiata locuinta invecinata.
Aviz medical pentru o baie la piscina
Institutiile publice centrale si locale, institutiile sau unitatile economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, culturale, sociale, de educatie, sportive, colectivitatile temporare de munca sau de recreere, precum si unitatile in care se efectueaza prestari de servicii pentru populatie vor respecta de asemenea norme noi de igiena. Spre exemplu, in salile de teatru, cinematografe, cluburi sau camine culturale se va asigura un volum minim de aer de 30 mc/persoana/h.
Utilizarea paturilor suprapuse in dormitoare comune din colectivitatile temporare se admite, in mod exceptional, daca se asigura un volum minim de aer de 12 mc/persoana - atentie la tabere sau puscarii; iar baile publice vor utiliza pentru imbaiere numai apa potabila.
Unitatile care asigura servicii de igiena personala si de intretinere: baie, sauna, bazin, masaj uscat si subacvatic, gimnastica etc. trebuie supuse procedeelor de curatenie si dezinfectie. Accesul persoanelor in bazinele comune se permite numai dupa ce, in prealabil, au prezentat un aviz epidemiologic. Administratorul piscinei este obligat sa afiseze interdictia accesului in piscina a persoanelor purtatoare de boli transmisibile, plagi deschise, leziuni tegumentare transmisibile.
Exhumare de iarna
Noile norme de igiena fac referire inclusiv la inhumarea, transportul si deshumarea cadavrelor umane. Spre exemplu, exhumarea cadavrelor se va putea face dupa minimum un an de la data inhumarii si numai in perioada 1 noiembrie - 31 martie; dupa 7 ani de la deces osemintele pot fi deshumate in orice perioada a anului, fara aviz sanitar. Transportul international al cadavrelor umane se face pe baza unui pasaport de transport mortuar. Cimitirele vor fi imprejmuite cu gard si cu o perdea de arbori; iar desfiintarea si schimbarea destinatiei unui cimitir se fac numai dupa 30 de ani de la ultima inhumare si dupa stramutarea tuturor osemintelor.
Apa potabila de calitate
Normele de igiena fac referire si la aprovizionarea cu apa a localitatilor. Sistemele de aprovizionare cu apa a localitatilor trebuie sa furnizeze apa potabila in cantitate suficienta si de calitate corespunzatoare normelor nationale, astfel incat sa nu afecteze starea de sanatate a consumatorilor.
Apa de suprafata sau de profunzime, folosita ca sursa pentru sistemele de aprovizionare cu apa a localitatilor, trebuie sa aiba calitatea corespunzatoare categoriei de folosinta intr-un procent de 95% din numarul analizelor efectuate pe perioada unui an calendaristic si debitul necesar asigurarii unei distributii continue (avand in vedere variabilitatile zilnice si sezoniere ale cererilor de apa si tendinta de dezvoltare a localitatii). Cantitatea minima de apa necesara pe zi pentru un locuitor este de 50 de litri. Cantitatea este estimata numai pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale si prepararii hranei. Sursa de apa folosita pentru aprovizionarea cu apa a localitatilor trebuie sa fie protejata fata de activitatile umane sau industriale care polueaza mediul. Sursele de apa de profunzime (izvoare captate sau foraje) trebuie sa fie amplasate si construite astfel incat sa fie protejate contra siroirilor de ape si impotriva inundatiilor. Sursele de suprafata (rauri, lacuri naturale sau de acumulare) vor fi protejate de activitatile umane cu risc: industrie poluanta, depozite de deseuri, terenuri agricole pe care se folosesc pesticide, turism si agrement.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.