Regizorul Cristi Puiu nu vrea sa mai participe vreodata la concursurile organizate de Centrul National al Cinematografiei (CNC), atata vreme cat deciziile sunt arbitrare iar competenta juriului este discutabila si va renunta la creditul care i-a fost

Regizorul Cristi Puiu nu vrea sa mai participe vreodata la concursurile organizate de Centrul National al Cinematografiei (CNC), atata vreme cat deciziile sunt arbitrare iar competenta juriului este discutabila si va renunta la creditul care i-a fost acordat in 2005 pentru proiectul "Hrana pentru pestii mici". Anuntata ieri intr-o conferinta de presa, decizia sa vine in urma rezultatelor concursului CNC din 2006, cand doua proiecte de dezvoltare ale regizorului au fost respinse de catre comisia de selectie, iar pe lista de castigatori s-au aflat regizori ca Marius Barna, Sergiu Nicolaescu si Adrian Popovici, in timp ce printre respinsi se numara Radu Jude si Dumitru Budrala. "In urma rezultatelor concursului organizat de CNC, am hotarat sa imi petrec sarbatorile cu gandul la aceste rezultate si la semnificatia pe care ele le au pentru mine, pentru cinematografia romana, pentru colegii mei care au primit finantare si care nu au primit finantare. Cred ca rezultatele din acest an sunt foarte graitoare in ce priveste modul de selectie, lipsa de criterii si a unei politici culturale coerente a CNC", a declarat Cristi Puiu. "Am crezut ca factorii de decizie din Ministerul Culturii au reusit sa articuleze o viziune coerenta in domeniul politicii culturale a cinematografiei. Probabil ca nu se stie spre ce proiecte sa se indrepte banii", a mai spus regizorul. "La capatul acestor doua saptamani (dupa afisarea rezultatelor, n.r.) am hatarat sa nu mai particip niciodata la concursul CNC, cata vreme lucrurile vor continua in felul acesta, cat timp membrii juriului vor fi alesi din randul celor necalificati sa judece proiecte de film", a adaugat el.
In 2005, Cristi Puiu a depus proiectul <>, pentru care a primit finantare, iar in mai 2006 a fost la Cannes, cu Alexandru Munteanu, partenerul sau de la casa de productie Mandragora. Deocamdata "suntem in discutii pentru coproducerea acestui proiect, pentru care voi renunta la banii de la CNC. Imi pare rau, este un proiect la care tin foarte mult, cu o istorie accidentata (...)", a tinut sa precizeze regizorul filmului "Moartea domnului Lazarescu".
Cristi Puiu a inscris la concursul CNC desfasurat in perioada octombrie-decembrie 2006 doua scenarii nefinalizate pentru a obtine credite de dezvoltare, insa niciunul dintre acestea nu a trecut de selectia comisiei. Potrivit site-ul CNC, cele doua proiecte de dezvoltare, intitulate provizoriu "Dupa blocuri" si "Tanti Geta", au primit notele 5,75, respectiv 5,50. "Mi se pare mult mai confortabil sa ma aflu pe lista respinsilor, cu Radu Jude si Dumitru Budrala, decat pe lista cu Sergiu Nicolaescu si Adrian Popovici", a declarat Cristi Puiu.
In virtutea noii legi a cinematografiei, creditele de dezvoltare se acorda pentru activitati precum scrierea sau rescrierea scenariului, documentare, intocmirea bugetului si a planului de finantare, identificarea surselor de finantare. Un numar de 41 de proiecte - fictiune lungmetraj, fictiune scurtmetraj, documentare si animatie - au obtinut credite directe pentru productie, in valoare de circa 28 de milioane de lei la concursul incheiat in decembrie. La acestea se adauga opt proiecte aflate intr-o faza incipienta care au primit credite de dezvoltare (168.294 lei). Cea mai mare suma la sectiunea "credite pentru productie" i-a revenit lui Sergiu Nicolaescu - pentru un proiect de fictiune ce-l va readuce pe ecran pe comisarul Moldovan, si se ridica la 1,8 milioane lei. Tot Nicolaescu s-a aflat pe locul intai si la sectiunea filmelor documentare si de animatie. Printre castigatorii concursului de selectie se numara Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Adrian Popovici, Tudor Giurgiu, Marius Barna, Catalin Saizescu si Alexandru Maftei. Printre respinsi se afla Radu Jude, regizorul celui mai premiat scurtmetraj romanesc din 2006 ("Lampa cu caciula"), Liviu Marghidan cu un scenariu semnat de regretatul Cristian Nemescu si de Tudor Voican, si autorii de documentare Dumitru Budrala si Ileana Stanculescu.
Referitor la rezultatele selectiei, Cristi Puiu a comentat: "Mi se pare cel putin absurd ca numele domnului Marius Barna sa se gaseasca pe aceeasi lista cu numele domnului Cristian Mungiu si numele domnului Radu Muntean, ca numele domnului Adrian Popovici sa se afle pe aceeasi lista cu numele domnului Catalin Mitulescu. Este nu numai aberant, este revoltator".

"Inertia comunista e buna pentru regizorii care produc filme proaste"

In opinia lui Cristi Puiu, rezultaele reflecta si incapacitatea responsabililor culturali "de a racorda cinematografia romana la cinematografia europeana. Lista imi indica, in primul rand, confuzie. S-ar putea ca domnul director al CNC sa sustina lista cu argumente pertinente". In pofida calitatilor regizorului, nu este pentru prima oara cand un proiect al sau este respins la concursul CNC. Premiile obtinute la cele mai prestigioase festivaluri internationale si cronicile foarte bune in presa romana si straina, se pare insa ca nu conteaza. In 2004, cand castigase Ursul de Aur, la Berlin, pentru pelicula de scurtmetraj "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", proiectul sau "Moartea domnului Lazarescu" n-a trecut de selectia comisiei CNC, fiind insa finantat, dupa ce regizorul s-a adresat ministrului Culturii de atunci.
"Inertia comunista, in care finantarea de la stat, acest sac fara fund, este buna pentru regizorii care produc filme proaste, si ea trebuie sa inceteze", a subliniat Cristi Puiu, adaugand ca este foarte curios sa vada toate filmele care au primit finantare.

Infobox

"Moartea domnului Lazarescu" a castigat premiul sectiunii Un Certain Regard la Cannes 2005 si alte zeci de premii internationale. Filmul face inca valuri in Statele Unite, unde a fost lansat in 2006 si unde critici de la New York Times, Village Voice, The Hollywood Reporter, CNN etc. l-au inclus in topul celor mai bune filme ale anului. Totodata, "Moartea domnului Lazarescu" tocmai a fost nominalizat la London Critics' Circle Film Awards, la categoria cel mai bun film strain.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.