Odata cu integrarea Romaniei in UE, anumite sectoare economice se vor confrunta cu probleme mai ales in ceea ce priveste competitivitatea. Altele insa isi vor consolida pozitia in piata. Spre exemplu, in timp ce industria textila si alimenta


Odata cu integrarea Romaniei in UE, anumite sectoare economice se vor confrunta cu probleme mai ales in ceea ce priveste competitivitatea. Altele insa isi vor consolida pozitia in piata. Spre exemplu, in timp ce industria textila si alimentara ar putea intampina unele dificultati, constructiile vor ramane si in acest an segmentul care va inregistra profituri uriase.
Totodata, sectorul masinilor electrice, tehnica de calcul si echipamentele de telecomunicatii, dar si mijloace de transport se asteapta sa aduca cele mai mari profituri in primii ani de dupa integrare. Potrivit specialistilor, aceste domenii au un potential enorm de crestere. "Am efectuat o analiza asupra evolutiei economice din 169 de state, pe timp de 25 de ani, care a demonstrat fara niciun echivoc ca tarile care au dezvoltat industria prelucratoare intr-un ritm mai puternic au avut de castigat. Acestea sunt masinile electrice, mijloace de calcul, echipamente de telecomunicatii, aparate de masura, mijloace de transport rutier, masini si echipamente", spune Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME), citat de Euractiv. Anul 2007 va insemna o crestere a acestor segmente, in conditiile in care este deja cunoscut ca multi producatori de componente auto si subansamble au centre importante de productie pe plan local. "Productia auto s-a dezvoltat foarte mult, iar acest proces va continua si in acest an. Reprivatizarea uzinei de la Craiova va insemna un imbold suplimentar", spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Noi furnizori de subansamble
Potrivit acestuia, probleme ar putea sa apara in ceea ce priveste capacitatea de productie a furnizorilor de subansamble. "Exista deja furnizori de subansamble care asigura necesitatile unor firme din afara Romaniei, astfel ca este de asteptat ca o expansiune a acestei industrii sa duca si la aparitia de noi firme specializate in productia de subansamble", spune Parvan. In plus, un segment care va cunoaste o expansiune importanta este cel al serviciilor. In fapt, dupa modelul generat de segmentul constructiilor, analistii estimeaza chiar o extindere a afacerilor romanesti in sector dincolo de granita, ce vor antrena si transferul fortei de munca de aici. Un studiu efectuat de Institutul pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena (Vienna Institute for International Economic Comparisons - WIIW), citat de Deutsche Presse-Agentur (DPA) din Viena, arata ca beneficiile integrarii se vor reflecta in special in activitatea de comert, la nivelul cresterii economice, in materie de investitii, dar si prin infuzia de fonduri europene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.