Randamentul oferit de Bursa de la Bucuresti (BVB) in 2006, de circa 22%, este al cincilea ca marime la nivelul Europei Centrale si de Est si depaseste cu putin cresterea medie aferenta pietelor bursiere CEE, monitorizata de indicele NTX. In euro, ran
Randamentul oferit de Bursa de la Bucuresti (BVB) in 2006, de circa 22%, este al cincilea ca marime la nivelul Europei Centrale si de Est si depaseste cu putin cresterea medie aferenta pietelor bursiere CEE, monitorizata de indicele NTX. In euro, randamentul anual de la BVB este de 32%, nivel datorat aprecierii monedei nationale cu 8,4%.
In ciuda corectiilor repetate de anul trecut, accentuate si de unele evenimente externe nefavorabile, Bursa de la Bucuresti a reusit sa incheie anul 2006 pe plus. Mai mult, randamentul oferit investitorilor, de circa 22%, le intrece pe cele inregistrate de bursele din Ungaria, Cehia si Serbia.
Bursa din Croatia a oferit cea mai mare crestere
Cele mai mari castiguri au fost obtinute anul trecut de catre investitorii de pe piata de capital croata. Astfel, indicele CROBEX, care monitorizeaza evolutia actiunilor cotate la bursa de la Zagreb, a inregistrat pe parcursul anului un avans de 60,9%. Urmatoarele in top sunt bursa de la Varsovia, cu o crestere de 42,5% a indicelui WIG si de 25,2% a indicelul WIG20, si bursa din Slovenia, al carei indice SBI s-a apreciat cu 38%. "Soliditatea pietelor financiare din Europa de Est a fost testata anul trecut, pe fondul "apogeului" dobanzilor din economia americana, ceea ce a condus la retragerea unei parti din fondurile speculative din pietele emergente. Ponderea capitalurilor autohtone si a celor straine care mizeaza pe convergenta pe termen lung catre pietele dezvoltate au constituit insa factorii de sprijin pentru reluarea cresterii pietelor bursiere din CEE in partea a doua a anului", a declarat pentru Adevarul, Cristian Tudorescu, analist financiar la Vanguard.
Investitorii care ar fi ales anul trecut sa efectueze plasamente pe toate bursele din Europa Centrala si de est ar fi obtinut un castig anual de 19,8%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.