Anul 2006 a fost un reper important pe piata imobiliara romaneasca, mai ales datorita extinderii optiunilor investitorilor inspre provincie. Un moment important a fost reprezentat de maturizarea pietei clujene, anul trecut fiind inregistrate cresteri
Anul 2006 a fost un reper important pe piata imobiliara romaneasca, mai ales datorita extinderii optiunilor investitorilor inspre provincie. Un moment important a fost reprezentat de maturizarea pietei clujene, anul trecut fiind inregistrate cresteri vizibile ale interesului atat al clientilor, cat si al dezvoltatorilor pe toate segmentele. Conform analistilor Edil Real Estate Cluj, piata imobiliara clujeana a intrat pe un tren ascendent si a beneficiat de o evolutie pozitiva pe fondul cresterii initiativelor private ale constructorilor pe cele doua segmente importante, spatii de locuit si de birouri.
Pe aceasta piata, investitorii s-au orientat asupra ansamblurilor rezidentiale cu case individuale si duplexuri in 10-40 unitati, pana la ansambluri de tipul minicartier cu 50-100 unitati.
Pe baza sistemului de credite, inca din luna ianuarie segmentul rezidential a cunoscut o crestere semnificativa, fapt ce a dus la o marire a cererii de imobile de calitate. Daca pana in 2005 oferta se adresa clasei high, incepand cu primavara anului trecut, pe piata clujeana au aparut proiecte noi destinate segmentului mediu.
Imobilele cu destinatie rezidentiala, in speta constructiile noi, au constituit pentru primavara lui 2006 mai mult de 50% din totalul imobilelor supuse tranzactionarii. Apartamentele noi, de lux, au prezentat un interes mai mare datorita preturilor, finisajelor superioare, spatiilor mai largi, si a compartimentarii inedite.
Cererea mare a dus implicit la o crestere a preturilor. Daca in 2005 preturile se situau la nivelul de 600-800 euro/mp de constructie finisata la cheie, inca din primavara lui 2006 pretul a ajuns la 1.000-1.500 euro/mp. Cresterea de 20-40% aplicata garsonierelor s-a facut pe fondul cererii mari venite din partea persoanelor tinere. O parte importanta a finantarii acestor achizitii a fost asigurata prin intermediul creditelor imobiliare si ipotecare.
Anul 2006 a venit in intampinarea nevoilor populatiei cu noi proiecte, in general apartamente cu 1, 2 sau 3 camere, suprafete mari, finisaje de ultima ora, aflate in zonele de extindere a Clujului. Preturile au inceput sa creasca inca din februarie, astfel, un apartament cu doua camere, cu suprafata de 54 mp, in Manastur a ajuns sa coste 42.000 euro, in timp ce in Somenseni, zona mai putin cautata, acelasi apartament, dar cu o suprafata de 80 mp, costa 38.000 euro.
In ceea ce priveste apartamentele cu trei si in special patru camere, cererea a venit din partea firmelor, pentru a fi transformate in loc de protocol sau sediu de firma.
Preturile pentru trei camere semifinisate variaza destul de mult in functie de zona. Astfel, un apartament cu 3 camere cu suprafata de 93 mp din Zorilor costa in ianuarie 2006 - 60.000 euro, in timp ce in zona centrala, respectiv Piata Avram Iancu, 3 camere cu suprafata de 84 mp puteau fi achizitionate cu 70.000 euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.