Desi vinurile de import se vor ieftini considerabil dupa eliminarea, la 1 ianuarie, a taxelor vamale de 60%, preturile vinurilor romanesti nu vor scadea, au anuntat patronatele din domeniu. Producatorii autohtoni mizeaza pe „conservatorismul&r
Desi vinurile de import se vor ieftini considerabil dupa eliminarea, la 1 ianuarie, a taxelor vamale de 60%, preturile vinurilor romanesti nu vor scadea, au anuntat patronatele din domeniu. Producatorii autohtoni mizeaza pe „conservatorismul” consumatorilor romani in ceea ce priveste marcile autohtone pe care le achizitioneaza si spun ca nu vor scadea preturile decat atunci cand concurenta ii va obliga.

Ei cred, totodata, ca piata romaneasca va fi invadata de vin de masa de o calitate inferioara, care nu-i va tenta pe consumatorii romani.

Vinul romanesc nu numai ca nu se va ieftini, ci chiar s-ar putea scumpi cu cateva procente in cazul in care Comisia Europeana va accepta solicitarea ministrilor de finante din statele comunitare de a introduce, dupa 15 ani, accize la acest produs.

Integrarea in Uniunea Europeana nu va modifica preturile vinurilor romanesti, in pofida faptului ca, din acest an, au fost eliminate taxele vamale de 60% pentru vinurile provenite din import. Desi sunt constienti ca vinurile straine de pe piata autohtona se vor ieftini considerabil, producatorii romani de vinuri sunt hotarati sa mentina, in continuare, preturile foarte mari. Pe de alta parte, ministrii de finante din cadrul Comisiei Europene au propus introducerea, dupa 15 ani, a accizelor pentru vin, lucru care, daca se va aproba, va scumpi cu siguranta licoarea bahica in tot spatiul european.

„Nu intrevad nici o schimbare a preturilor pentru prima jumatate a acestui an, deoarece concurenta pe piata vinurilor din Romania este, la ora actuala, destul de mica“, ne-a declarat presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

De aceeasi parere este si presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri (APEV), Rodica Capatina, care considera ca vinurile romanesti se vor ieftini mai tarziu, poate in a doua jumatate a anului, cand pe piata romaneasca este posibil sa ajunga o cantitate foarte mare de vinuri din UE. „Concurenta va fi mai mare, iar romanii vor trebui sa micsoreze preturile pentru a putea rezista“, a adaugat Capatina.

Romånia va fi invadata de vinuri ieftine din UE
O data cu eliminarea taxelor vamale, producatorii de vinuri se asteapta la o invazie de vinuri ieftine si - spun ei - de calitate inferioara pe piata romaneasca. „Importurile de vinuri de masa vor creste semnificativ din acest an“, apreciaza presedintele PNVV, Ovidiu Gheorghe. Romania s-a confruntat cu aceasta situatie si anul trecut, cand in primele trei luni ale anului 2006, producatorii romani de vinuri au cumparat tot contigentul de 6 milioane de litri de vin scutit de taxe vamale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.