Dupa infiintarea sa in 1967, din initiativa unui britanic excentric, ""principatul Sealand"" a fost considerat formal cel mai mic stat din lume, desi nimeni nu l-a recunoscut oficial. Sealand sau Roughs Tower sau Her Majestya€™s Fort R

Dupa infiintarea sa in 1967, din initiativa unui britanic excentric, ""principatul Sealand"" a fost considerat formal cel mai mic stat din lume, desi nimeni nu l-a recunoscut oficial.

Sealand sau Roughs Tower sau Her Majestya€™s Fort Roughs sunt denumirile sub care a figurat, in relativ scurta ei istorie, cea mai mica tara din lume. Sealand, ""principatul"" edificat de cetateanul britanic Roy Bates, fost maior in armata regala a Regatului Unit, a fost scos ieri la vanzare, relateaza AFP. Teritoriul statului este de 550 de metri patrati, cu 10 locuitori permanenti, iar principatul nu este altceva decat o veche platforma militara din timpul celui de-al doilea razboi mondial, plasata in Marea Nordului, pe coasta estica a Marii Britanii.

""Familia regala"" din Sealand, formata din Roy Bates si sotia sa, Joanne, autoproclamati ""printi"" pretinde ca principatul se afla in apele internationale, ca atare este un stat de sine statator, fiind format ca urmare a nemultumirii lor personale fata de viata ca supusi ai Coroanei britanice. Si pentru a intari acest lucru, autoritatile platformei-stat au emis pe parcursul celor 40 de ani de existenta a acestei micronatiuni pasapoarte, moneda proprie (un dolar de Sealand fiind echivalent cu un dolar American), drapel, imn si, recent, site de internet pentru guvernamantul minusculei tari.

AFACEREA. Mai mult, de pe portalul oficial al Sealand doritorii sunt redirectionati pe un site unde contra a 30 de euro isi pot achizitiona un titlu nobiliar al Principatului Sealand. Ideea de a tranzactiona cea mai mica tara din lume i-a venit fiului ""principelui"" Bates, Michael, care a oferit urmatoarea explicatie: ""Avem insula de 40 de ani, insa acum tatal meu are 85 de ani si poate a venit momentul unei intineriri"". Michael a mai precizat ca nu a primit nici o oferta concreta, desi pentru fosta platforma s-au vehiculat, spune el, preturi astronomice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.