Pentru singura bursa de instrumente derivate din piata romaneasca de capital, 2006 a reprezentat cel mai bun an din istoria de aproape 10 ani a contractelor futures si options. In cele 12 luni au fost incheiate aproape 4,27 milioane de contracte cu o
Pentru singura bursa de instrumente derivate din piata romaneasca de capital, 2006 a reprezentat cel mai bun an din istoria de aproape 10 ani a contractelor futures si options. In cele 12 luni au fost incheiate aproape 4,27 milioane de contracte cu o valoare de circa 9,75 miliarde lei (2,77 miliarde euro).
"Volumul de anul trecut a fost depasit de sase ori, iar valoarea - de circa 10 ori. Zilnic, au fost incheiate, in medie, 17.143 de contracte, in timp ce media valorica se plaseaza la aproape 39 milioane de lei (11,1 milioane de euro). Pentru 2007, preconizam continuarea liniei ascendente si atingerea pragului de 7 milioane de contracte", a declarat, pentru Adevarul, Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti au reprezentat in 2006 si activele suport pentru derivatele din topul lichiditatii de la Sibiu. Tintele predilecte ale investitorilor pe piata la termen au fost derivatele pe actiunile societatilor de investitii financiare Moldova, Oltenia si Transilvania, acompaniate de cele pe actiunile Bancii Transilvania (TLV) SNP Petrom si Rompetrol Rafinare.
Castiguri mari pentru jucatorii pe pozitii long
"Daca prima parte a anului a fost dominata de plasamentele pe derivatele ce au ca active suport actiunile Petrom, cea de-a doua jumatate a lui 2006 a ilustrat o adevarata explozie a DESIF 2 si DESIF 5, produse derivate care au dominat autoritar piata de la o sesiune la alta, cedand rareori primele doua pozitii ca lichiditate", subliniaza reprezentantii bursei sibiene. Prin urmare, in ierarhia anuala regasim DESIF 2 pe prima pozitie si DESIF 5 pe locul secund, DESNP fiind pe pozitia a treia.
Anul 2006 s-a dovedit a fi pana la urma unul castigator pentru jucatorii pe pozitii long (n.red. - daca se cumpara un contract futures, cumparatorul detine o pozitie long atunci cand se asteapta la o crestere viitoare a pretului activului de baza). Profituri bune au putut fi obtinute pe derivatele DESIF 2 scadenta septembrie si decembrie sau DESIF 5 decembrie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.